NaslovnaSavjetiUpala zuba - kada i zašto se javlja?

Upala zuba – kada i zašto se javlja?

- Advertisement -

Brojni stručnjaci se slažu da je bol zuba jedna od najjačih boli koje čovjek može da osjeti u životu. Većinom pacijenti odlažu liječenje upale zuba dok ne dođe do velike boli koju više ne mogu da podnesu, pa se tada najčešće javljaju svom stomatologu. U tekstu pročitajte štao je upala zuba, zašto do upale dolazi, kako se liječi i kada se zub mora vaditi.

Kada dolazi do upale zuba i koji su simptomi?
Zubobolja se može se razviti kada je živac unutar zuba upaljen zbog karijesa ili teške povrede. Upala zuba se širi oko korijena, te dovodi do akutne boli koja se pogoršava na zagriz. Bez liječenja upale zuba, bakterije se mogu širiti dalje po tijelu i mogu ugroziti život pacijenta. Zato uvijek kažemo da je kontrola jednom godišnje veoma važna! Simptomi koji su povezani s upalom zubnog živca su:
*bol na hladno koja traje dugo nakon podražaja,
*bol na toplinu,
*spontana bol ,
*bol na zagriz,
*oteklina
*gnojni “prištić”.

Većina pacijenta ne osjeća tegobe poput ovih navedenih, pa nažalost ne dođe na vrijeme na pregled. Prilikom pisanja ovog bloga prisjetila sam se jednog svog pacijenta koji je došao na pregled jer je primijetio “prištić” iznad zuba. Trebalo mu je vremena da se odluči na dolazak zubaru jer je mislio da ako sam istisne “prištić” da će proći. TO NIJE ISPRAVNO!

Kada se odlučio da dođe na detaljan pregled, ustanovili smo da su dva zuba obuhvaćena velikom upalom. Liječili smo upalu zuba s time da smo pacijentu objasnili da je potrebno pričekati neko vrijeme da vidimo da li će se upala povući, u protivnom, zubi se moraju vaditi. Da je pacijent još čekao, vjerojatno bi se upala zubi proširila i na zub do. Liječenje upale zuba može biti jednostavan zahvat, ali ako dugo čekate može se zakomplikovati.

Kako liječiti upalu zuba?
Liječenje upale zuba je zahvat za koji je potrebna anestezija. Liječenje upale zuba:
*prvo otvaramo zub i tražimo kanale u korijenu zuba gdje se nalazi živac,
*pomoću seta iglica različitih debljina izvadimo živac i isperemo kanal s tekućinama koje ubijaju bakterije. Bitno je proći kroz cijeli kanal da bi mogli doći do upale oko korijena,
*proširene i dezinfikovane kanaliće potrebno je popuniti punilom koje će spriječiti širenje bakterija u kost.

Liječenje upale zuba je gotovo tek kada se na zubu napravi trajna plomba ili krunica. Nakon liječenja upale zuba može se pojaviti bol koja je normala i prolazna. Možete uzeti tabletu protiv bolova. NE antibiotik! Važno je koristiti antibiotike samo kada oteknete, osjetite povišenu temperaturu ili su vam povećani limfni čvorovi nakon liječenja upale zuba.

Bitno je uvijek konsultovati se sa svojim stomatologom! Da bi liječenje upale zuba bilo uspješno, potrebno je i napraviti snimke zuba prije i poslije liječenja upale, te kontrolne snimke svakih šest do dvanaest mjeseci. Ako je upala zuba i dalje prisutna, potrebno je napraviti apikotomiju – manji hirurški zahvat kojim se odstranjuje vršak korijena s upalom. Liječenje upale zuba je bitno i ne ignorišite simptome!

Izvor: artDENTAL

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -