Naslovna Savjeti Ne ignorišite krvarenje desni

Ne ignorišite krvarenje desni

Ukoliko prilikom pranja zuba primjećujete krvarenje desni, trebalo bi što prije da se obratite stomatologu. Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis, predstavlja hronično nastajanje bakterija iz plaka i može se otkloniti jedino uz pomoć stomatologa.

Kako nastaje?

Ukoliko zubni plak ostaje duže na vašim zubima, jer ne odlazite redovno kod stomatologa, veći je rizik da ćete se suočiti sa upalom i otokom unutrašnjosti usne duplje. Stoga često zna pranje zuba da bude veoma iritantno i da dođe do krvarenja. Većina ljudi nije ni svjesna da ima gingivitis, jer ne reaguju dok ne osjete bol. Ukoliko na vrijeme ne spriječite ovaj problem, može doći do pojave parodontoze, a na kraju postoji opasnost od gubitka zuba i trajnih promjena u kostima unutar zuba.

Može da dovede do ozbiljnijih oboljenja

Prema istraživanjima, oboljenja desni mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Kako da očuvate zdravlje zuba?

Jedini način da izbjegnete gingivitis jeste redovna oralna higijena. Zube trebate da perete najmanje dva puta dnevno uz obaveznu upotrebu zubnog konca prije odlaska na spavanje, kako biste spriječili izgradnju zubnog plaka. Redovno posjećujte stomatologa, jer ćete tako izbjeći i brojna druga zubna oboljenja poput karijesa i smanjiti osjetljivost zuba na toplo i hladno ili prilikom žvakanja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -