NaslovnaWebinariStomatolozi oduševljeni predavanjem prof. dr Gorana Tošića

Stomatolozi oduševljeni predavanjem prof. dr Gorana Tošića

- Advertisement -

Portal Stomatologija.me, je u subotu krenuo sa serijom regionalnih webinara. Čast da prvi drži predavanje imao je uvaženi prof. dr Goran Tošić na temu „Koji je moj problem sa endodoncijom i šta je zaista najvažnije u endodonciji“.

Učesnici su bili oduševljeni onim što im je prezentovao prof. dr Tošić, jer će to ubuduće moći da iskoriste u praksi. Ono čime su posebno bili zadovoljni, jeste činjenica da su imali interakciju sa profesorom, mogli su da mu postave pitanje, a potom i da poslije njegovog odgovora prokomentarišu još neke činjenice vezane za endodonciju.

- Advertisement -

Zbog toga se webinar odužio na više od dva i po sata, ali je vrijeme, prosto rečeno, proletilo, jer je predavanje bilo izuzetno zanimljivo i dragocjeno za stomatologe.

„Dok sam dolazio pitao sam se koja je meni faza endodoncije lično najteža poslije 35 godina svakodnevnog rada. Meni je svaka faza najteža, a najlakša mi je opturacija. Odabrao sam mali segment naše preparacija kanala, zato što ima iskusnih, onih koji se ozbiljno bave endodoncijom, kao i da ima početnika i onih koji ne znaju hoće li i šta će dalje. Prošle nedjelje smo bili u Crnoj Gori i ima mladih kolega, koji se lome hoće li ili neće da rade. Kako da dođem do kraja tunela je nešto od suštinske važnosti za našu terapiju. Mi u svakom trenutku moramo da znamo gdje se nalazimo. Da li je kraj? Ako nije, zašto nije? Da li smo na sredini, kako od početka do kraja… Šta mi treba za endodonciju? Ono što i za svaku stvar, dosta znanja, informacije, trening, vještina, iskustvo. Međutim, da li su informacije i znanje koje mi ili vi imate kompetentne. Da li su knjige iz kojih ste učili iz prošlog ili pretprošlog vijeka. Da li je literatura na kojoj bazirate svoje znanje dovoljno dobra?. Potrebno nam je i oko sokolovo. Drugi riječima potreban nam je mikroskop, ponekad lupe, dobro svjetlo, koferdam. Ako sve to ne vidite dobro, ne možete da uradite. Ne možete da okrečite sobu kroz ključaonicu. Dakle, neophodno nam je da vidimo dobro to što radimo. Preko pristupnog kaviteta, izolacije. Mikroskop? Da li će on da utiče na ishod vaše terapije? Neće, ali lupa hoće. Poslije dobre vizije, pogleda, treba nam alat, oprema, to su pravila igre“, rekao je između ostalog prof. dr Goran Tošić.

- Advertisement -

Bilo je mnogo pitanja na koja je profesor Tošić odgovorio, a mi smo izdovojili dva, koja su izazvala najviše pažnje.

Odontometrija kod obliterisanih kanala, apex lokator pokazuje da nismo ni do fizioloskog f, na rvg sa instrumentom vidimo da smo preko 3 mm….kako da znamo gdje smo kod obliteracija kad apex lokator ne reaguje?
„Ponekad apex lokator hoće da poblesavi. Godinama koristimo Morite, ali apex lokatori zadnjih generacija su odlični. Prva stvar je da li imate pouzdan apex lokator. Druga stvar, da li vam pokazuje da li vam je baterija puna. Baterija uvijek treba da je puna, jer je to elektronska naprava, a pokazalo se da malo niži energetski potencijal na mašini može da vam da pogrešne rezultate. Ako i poslije toga poludi, nemam pojma. Nažalost to se dešava. Nije problem u obliteracionim kanalima, možda je neka fraktura, možda imate nešto sa strane, ali generalno apex lokator vam ne laže. Nešto se dešava, pravite snimak iz nekog drugog ugla, stavite kontrast, probajete da endoaktivatorom ubacite kontrast da vidite da li imate neku frakturicu ili dodatni kanal… Ja bih na kraju tako uradio, nemate druge opcije.

Kako da mogućnost preloma instrumenta u kanalu svedem na minimum?
„Najbolji način da ne slomite instrument je da ga ne slomite, a evo i kako. Na svakom instrumentu koji kupite na ovim prostorima stoji da je za jednokratnu upotrebu. Ako hoćete da nikada ne slomite instrumente, onda ih uzmite samo jednom. Čak ni tada ne znači da nećete da ga slomite. Te stvari se dešavaju, ali da bi se manje dešavale, koristite nove instrumente. Instrumenti koji se ponovo koriste su tupi i nemaju oštrinu, morate više da upirete. Kada se napune, onda više nemate instrument već običnu oklagiju. Tako napunjen instrument se lako lomi. Ako je kanal uzak, ne koristite instrument duže od 3,4 milimetra. Uvođenje instrumenta u kanal zapamtite. Ako to zapamtite, izvucite malo i četkajte, četkajte.. i kanal će sam da se raspusti malo. Koristite instrument samo pet sekundi u kanalu. Išao bih uvijek sa instrumentima promjenljovog tejpera. Da se ne slomi, gledajte da je što mlađi, da ga ne koristite više od 3,4 mm i da ga ne koristite više od pet sekundi. Svaki put kada izvučete instrument, čistite ga“.

Ono što nas posebno raduje, jeste da su utisci učesnika zaista sjajni. To potvrđuju i brojne poruke koje smo dobili. Zbog toga sa nestrpljenjem čekamo novo druženje, koje je zakazano za 1. april, a predavač je prof. dr Danimir Jevremović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -