NaslovnaSavjetiŠta su zubne ciste?

Šta su zubne ciste?

- Advertisement -

Ciste su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, a mogu se razvijati u vilicima i u mekom tkivu (usna, obraz…). Zubne ciste nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korijena u vilicu iz zubne pulpe koja je inficirana (gangrena), kao posljedica karijesa.

Postoje dva tipa koja se najčešće pojavljuju – ciste na vrhu korijena zuba i folikularne ciste.

*Ciste na vrhu korijena zuba nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja je konstantna. Ona najčešće dolazi kao posljedica karijesa, a infekcija ide preko vrha korijena u vilicu iz inficirane zubne pulpe. Ukoliko postoji više inficiranih zuba u ustima na svakom može nastati cista

*Ciste oko krunice neizniklog zuba, ili folikularne ciste, razvijaju se oko neizniklog umnjaka ili očnjaka. Rastu bez simptoma i otkrivaju se u izrasloj fazi

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva rast započinju bez simptoma, dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospiju u stanje akutne infekcije.

Na postojanje ciste mogu ukazati sljedeća stanja:
*Promijenjena boja zuba, što je znak da je došlo do odumiranja pulpe
*Neliječene velike karijesne lezije na zubima
*Tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba kao posljedica rasta ciste
*Fistula kod korijena iz koje se cijedi sadržaj
*U akutnoj fazi bol, otok, crvenilo kod zuba
*Neprijatan sekret iz nosa, znak da je perforirala sinus
*Odsustvo nicanja stalnog zuba ili perzistentan mliječni zub

Koji problemi mogu nastati kao posljedica rasta ciste
Kako rastu, ciste postepeno resorbuju okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susjedne zdrave zube, prodrijeti u susjedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije. Mogu se akutno inficirati i izazvati veliki otok na licu sa bolovima. S obzirom na to da ciste mogu prouzrokovati probleme sa sinusima, utiču na glavobolje, bol i otečenost lica.

Cista je patološka lezija koja kada se formira nastavlja potpuno nezavisan rast i razaranje okolne kosti bez obzira na stanje zuba od kog je nastala. Što znači ako se zub uzročnik izvadi ili izliječi, a cista ostane u vilici, ona će i dalje nastaviti da raste svojim tokom.

Zato je potrebno izdiferencirati cistu od ostalih promjena na zubnom korijenu koje se za razliku od ciste mogu izliječiti tretiranjem uzročnika tj. inficirane pulpe.

Liječenje ciste
Manje ciste liječe se terapeutski. Pri hirurškom liječenju potrebno je ukloniti cističnu leziju u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu tretira se i zub uzročnik, skraćuje vrh korijena i kanal korijena hermetički zatvara. Ukoliko je cistična lezija zahvatila veći dio korijena, zub uzročnik je potrebno izvaditi, a cistu obavezno hirurški ukloniti.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne osjeća nikakve bolove. Konci se skidaju za sedam dana. Najbolji način prevencije nastanka cisti je redovan odlazak stomatologu, ali i besprijekorna oralna higijena.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -