NaslovnaSavjetiKućna njega nakon vađenja zuba - savjeti

Kućna njega nakon vađenja zuba – savjeti

- Advertisement -

Nakon vađenja zuba, najvažnije je da se stvori krvni ugrušak, tim zaustavi krvarenje i počne proces zarastanja. Zbog toga je važno da držite gazu stegnutu zubima najmanje 15 minuta, a nekad je potrebno i duže. Kada se formira krvni ugrušak bitno je da se ne dira, ne pomjera i ne vadi, jer on pomaže zarastanju. Sljedeća 72 časa nakon vađenja, nemojte da ispirate usta ili pijete na slamku, izbjegavajte da pušite, pijete alkohol i pažljivo perite zube izbjegavajući mjesto gdje je rana. Ove aktivnosti će izbaciti ili pomjeriti ugrušak i samim tim usporiti proces zarastanja rane. Smanjite fizičke napore sljedeća 24 sata, jer oni mogu povećati pritisak i uzrokovati krvarenje iz rane.

Bol
Nakon vađenja može se javiti bol, otok i produženo krvarenje. Prepručuje se držanje hladnih obloga u vidu kesice leda, zamrznuti grašak ili kukuruz na mjestu otoka. Lijekove protiv bolova uzmite kako su vam prepisani i otok bi trebao da spadne nakon 48 sati. Koristite lijekove protiv bolova prema uputstvu, ukoliko ne djeluju obratite se stomatologu. Ako su vam prepisani antibiotici nastavite da ih pijete iako su prošli znaci infekcije, onako kako vam je napisano u uputstvu. Na dan vađenja jedite hladnu, mekanu hranu.

Svakodnevne aktivnosti
Vrlo je važno da se vratite normalnim aktivnostima nakon 24 časa. To podrazumijeva normalno pranje zuba i korištenje konca za zube, makar jednom dnevno, jer sve ovo doprinosi zarastanju i smanjenju mogućnosti od nastanka infekcije. Poslije par dana osjećaćete se dobro, tako da možete nastaviti sa normalnim aktivnostima. Ukoliko imate obilno krvarenje, bol, otok ili reakciju na lijekove nakon dva, tri dana, obavezno se javite stomatologu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -