NaslovnaSavjetiŠta se dogodi ako ne peremo zube?

Šta se dogodi ako ne peremo zube?

- Advertisement -

Noću ste preumorni i mislite da ako jednom preskočite pranje zuba, da vašim zubima neće biti ništa … zar ne? Nastavite da čitate kako biste saznali više o tome šta će se dogoditi ako ne peremo zube i kako da popravite rutinu oralne higijene.

Nije kraj svijeta ako svako malo preskočite pranje zuba, ali definitivno postoje neki razlozi zbog kojih se morate sjetiti daperete zube dva puta dnevno.

Foto: artofsmilespasadena.com

Mogući problemi zbog ne pranja zuba
Slijedi nekoliko potencijalnih problema sa zubima i ostatkom tijela, koji se mogu dogoditi ako ne operete zube.
Evo što se dogodi ako ne peremo zube
Pranje i cjelokupna njega zuba pomažu u uklanjanju naslaga koje često nisu vidljive golim okom.

Karijes
Plak je ljepljivi film koji oblaže zube i sadrži bakterije koje mogu prodrijeti u zaštitnu gleđ vaših zuba napadajući ranjive slojeve ispod. To dovodi do karijesa. Ako se ne liječi, karijes može dovesti do zubnih infekcija i potencijalno do gubitka zuba. Sve se ovo uglavnom može spriječiti ako perete zube i održavate dobru oralnu higijenu.

Gingivitis
Plak može uzrokovati mnogo više od karijesa – može oslabiti i desni i dovesti do gingivitisa – bolesti desni. Bakterije prisutne u plaku se upale i nadražuju desni, koje postaju natečene i krvare.

Parodontitis
Baš kao što je plak preteča karijesu, tako je i gingivitis preteča parodontitisu. Ovo je teška infekcija koja utiče na kosti koje podupiru vaše zube. Kao rezultat, parodontitis je vodeći uzrok gubitka zuba.

Srčana bolest
Studija objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju otkrila je da oni koji su četkali zube najmanje tri puta dnevno imaju manju vjerovatnoću da će imati atrijalnu fibrilaciju i zatajenje srca. Prema riječima istraživača, redovan odlazak zubaru takođe je smanjio vjerovatnoću da će osoba doživjeti komplikacije povezane sa srcem.

Vremenski slijed komplikacija
Nema puno učesnika istraživanja koji su željni da odustanu od pranja zuba na nedelju ili godinu dana, ali istraživanje nam može dati prilično dobru pretpostavku što se događa ako ne perete zube određeni vremenski period.

Evo što bi se moglo dogoditi ako ne perete zube:
Jedan dan: Zubni plak može početi uklanjati kalcifikat dentina – zaštitni materijal ispod gleđi – u roku od 48 sati. To znači da imate mali vremenski okvir za uklanjanje naslaga prije nego što počne prodirati i potencijalno oštetiti vaše zube. Kako biste ih zaštitili češće pranje zuba osigurava vam adekvatno uklanjanje naslaga.

Jedna nedelja: Osim slabljenja zubne gleđi, višak naslaga može imati prilično neugodne nuspojave: neugodan zadah iz usta. Ljepljive čestice hrane koje biste obično isprali i dalje će se nakupljati.

Godinu dana: Teško je u potpunosti predvidjeti što bi se dogodilo da godinu dana ne perete zube. Nešto od toga zavisi i o vašem ukupnom zdravlju – ako vaše tijelo ima aktivniji imunološki sistem, možda ćete uspjeti da se borite protiv nekih bolesti i infekcija. Međutim, godinu dana izgrađenog zubnog plaka vjerovatno bi dovela do karijesa, bolesti desni i potencijalnog gubitka zuba. Ako stomatolozi ne savjetuju preskakanje pranja jedan dan, definitivno ne preskačite pranje godinu dana.

Pravilna higijena usne šupljine
Ljudi mogu imati vrlo različite poglede na ono što čini dobru oralnu higijenu. Evo nekoliko smjernica ADA-e kako se svakodnevno pravilno brinuti za zube:
*Četkica. Perite zube dva puta dnevno zubnom pastom koja sadrži fluor za borbu protiv karijesa. Perite zube najmanje dva minuta kako biste bili sigurni da uklanjate što više nakupina naslaga.

*Zubni konac. Zubnim koncem prođite između zuba barem jednom dnevno. Ako ne volite koristiti konac, možete isprobati alternative, poput interdentalnih četkica za zube ili trzalica za zube.

ranje zuba
Foto: freepik.com

*Posjetite svog stomatologa. Posjetite svog stomatologa najmanje jednom u šest mjeseci. Neki vam stomatolozi mogu preporučiti da i češće dolazite. To će vam preporučiti ako ste skloni upalama, imate postojeće bolesti desni ili imate rizik od bolesti desni. Iako su ovo osnove higijene zuba, postoje još neki koraci kako bi vaši zubi i desni bili što zdraviji. To uključuje:
*Suzdržavanje od upotrebe duvana. Pušenje cigareta ili upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda može povećati rizik od karijesa i parodontalne bolesti.

*Korištenje fluoriranog sredstva za ispiranje usta. To vam može pomoći ako ste nedavno imali puno karijesa ili vam stomatolog kaže da imate povećani rizik od nastanka istih.
*Električna četkica za zube. Električna četkica za zube može vam pomoći da uklonite višak nakupina naslaga sa zuba.

foto: Freepik

*Zdrava prehrana. Konzumacijom puno svježeg voća i povrća uz ograničavanje hrane s visokim udjelom šećera možete smanjiti rizik od propadanja zuba.

Nemojte paničiti ako zaboravite da perete zube svako malo. Ali imajte na umu da pranje zuba najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i posjećivanje zubara najmanje dva puta godišnje mogu biti vitalni za vaše cjelokupno zdravlje zuba. Redovna rutina pranja zuba važna je ne samo za vaše oralno zdravlje, već i za vaše cjelokupno zdravlje.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -