NaslovnaSavjetiZašto je važno pranje zuba noću

Zašto je važno pranje zuba noću

- Advertisement -

Naša usta procesuiraju raznovrsnu hranu tokom cijelog dana, a vi ih morate očistiti kako biste izbjegli privlačenje karijesa zbog takve potrošnje hrane. 

Pranje zuba svakog jutra nije dovoljno da spriječite zube od propadanja. Naprotiv, pranje zuba uveče prije spavanja važnije je od jutarnjeg. I ovde ćemo razgovarati o važnosti pranja zuba noću i zašto je pranje zuba noću važnije.

Zašto je važno prati zube noću?

Tokom celog dana hrana koju jedete ostavlja na zubima određene čestice i ostatke koji hrane bakterije. A ako ne operete zube prije spavanja, dozvolite da plak preko noći raste i sazrijeva većom brzinom.

Međutim, naša pljuvačka u ustima deluje kao prirodna odbrana jer ima antibakterijska svojstva, neutrališe nivo kiseline u ustima koja izbacuje hranu. Ali u snu se tokom noći smanjuje proizvodnja pljuvačke, što omogućava da plak stvara bakterije koje napadaju zubnu gleđ. Zato ih je potrebno ukloniti prije spavanja.

Smanjite nakupljanje nivoa kiseline

Vaša usta konstantno nakupljaju kiselinu, ali pljuvačka neutrališe kiselinu uz prisustvo kalcijuma. Međutim, tokom noći, pošto je proizvodnja pljuvačke niska, nivo kiseline se povećava omogućavajući bakterijama da počnu da jedu vaše zube.

No, noćno četkanje zuba održava nivo pljuvačke u ustima zbog fluorida koji se nalazi u vašoj pasti za zube i pomaže vam da se zubi ne oštete.

Smanjite rast bakterija

Najvažnija prednost noćnog pranja zuba je što pljuvačka smanjuje rast bakterija u ustima. Zato nastavite sa četkanjem uveče prije odlaska u krevet kako bi nivo sekrecije bakterija u ustima ostao na minimalnom nivou.

Smanjite raspadanje čestica hrane

Ovo je još jedna od najvažnijih prednosti pranja zuba noću. Kada jedete hranu bogatu vlaknima, sitne čestice zaglave se u ustima. Ako ostanu tamo preko noći, privlače bakterije koje izazivaju karijes. Zato je bolje oprati zube pravilno noću i očistiti zube.

Ako ne perete zube redovno, možete se suočiti sa velikim problemima u kasnijoj životnoj dobi.

Izvor: radiantstardental.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -