NaslovnaObavještenjaŠta je ortopantomogram?

Šta je ortopantomogram?

- Advertisement -

U slučaju mnogih bolesti usne šupljine, stomatologu možda neće trebati “ciljani” rendgenski snimak 2-3 zuba kako bi se postavila ispravna dijagnoza, već panoramska slika – ortopantomogram (OPG).

Ortopantomogram je pregledna kružna rendgenska slika. Na njemu je vilica prikazana u potpunosti i raspoređena u ravnini. Nesumnjiva prednost tehnike je sposobnost procjene ne samo stanja zuba (uključujući i korijenske kanale), već i obližnjih struktura – kosti vilice, paranazalni sinusi itd.

Foto: drlolin.com

Otkrivanje ortopantomograma:
*nenormalan razvoj zubno-viličnog sistema;
*karijesne lezije (uključujući latentne i rane faze);
*patološki gingivni džepovi;
*granulomi;
*cistične formacije;

*fibroida;
*upalni procesi;
*funkcionalna aktivnost temporomandibularnog zgloba;
*tačnu lokalizaciju zahvaćenih zuba;
*bolesti koštanih struktura (osteoporoza, itd.);
*stepen gustoće i visine koštanog tkiva;
*stanje i kakvoća liječenja korijenskih kanala;
*prisutnost ili odsutnost patologija paranazalnih sinusa (naročito sinusitisa).

Obratite pažnju
Postupak je apsolutno neophodan ako se planira ortodontsko liječenje – postavljanje proteza ili alignera. OPTG postupak je apsolutno neophodan ako pacijent ima zubnu implantaciju u perspektivi. Pomoću ove dijagnostičke procedure stomatolog može analizirati postoji li dovoljno koštanog tkiva u području predloženog umetanja implantata ili ako je potreban sinus lift (postupno nakupljanje koštanih struktura).

Foto: musura.me

Ortopantomogram omogućava određivanje optimalnog broja ugrađenih elemenata i predviđanje njihovog usađivanja. Od velike je važnosti ortopantomogram za određivanje položaja i opšteg stanja trećih kutnjaka (“umnjaka”).

Panoramska slika omogućava nam zaključak: ima li smisla tretirati “osam” ili pribjegavati njegovoj ekstrakciji kako bi se izbjegle moguće komplikacije?. Indikacije za istraživanje su priprema za korekciju anomalija ugriza, formulacija ortopedskih struktura i implantata, kao i nekih hirurških intervencija.

Kakav je postupak?
Nije potrebna posebna obuka za ortopantomogram. Kako bi se izbjegli mogući poremećaji, preporučuje se uklanjanje minđuša, lanaca, privjesaka, pirsing elemenata i drugih ukrasa, jer metalni predmeti mogu blokirati područje od interesa za stomatologa. Ako pacijent nosi nosive ortopedske strukture, takođe ih treba privremeno ukloniti.

Pacijent prilazi uređaju i stavlja posebnu zaštitnu ogrlicu i kecelju tako da zračenje ne utiče na druga područja tijela. Zatim bi trebalo da zagrize poseban plastični držač tako da gornji i donji zubi budu u fiksnom položaju. Direktno tokom samog postupka OPTG oko glave pacijenta rotira izvor rendgenskog zračenja. U stvari, ortopantomograf je klasičan rendgenski uređaj, prilagođen za proučavanje maksilofacijalnog područja. Usne tokom postupka treba da budu čvrsto zatvorene, a jezik pritisnut na nepcu.

Foto: dentalimplant.rs

Savremena oprema
Ortopantomogram se ne može nazvati inovativnim postupkom – on se koristi već decenijama, ali su inovativni digitalni uređaji zamijenili analogni filmski aparat. Njihova nedvosmislena prednost je manja doza zračenja koju pacijent prima.. Digitalne slike se snimaju u računaru. Ako je potrebno, mogu se dodatno ispisati ili prenijeti na digitalne medije (CD ili fleš kartice).

U međuvremenu, treba napomenuti mnogo kvalitetnije slike snimljene inovativnom digitalnom opremom. To praktično eliminiše grešku u identifikaciji bolesti.. Treba spomenuti tako inovativnu metodu kao 3D – ortopantomogramma. Tokom dijagnostičke procedure, digitalni uređaj sekvencijalno fotografiše pacijentovu glavu u različitim projekcijama, koje tokom obrade pomoću posebnog programa stvara trodimenzionalnu sliku.

Obratite pažnju
Za razliku od rendgenskih aparata, trenutno široko korišteni viziografi prenose podatke na CCD senzor, čip napravljen od fotodioda, sličan matrici modernih digitalnih fotoaparata. Zahvaljujući 3D slikama, stomatolog je sposoban da prouči i najmanje nijanse strukture vilice, zuba i obližnjih struktura za tačnu dijagnozu i optimalni plan liječenja. Ukupno vrijeme manipulacija ne prelazi 1-2 minuta.

Trenutno se digitalni ortopantomogram koristi u gotovo svim stomatološkim ordinacijama i specijalizovanim sobama, opremljenim za rad s rendgenskom opremom i prisustvo stručnjaka odgovarajućeg profila. Minimalna izloženost zračenju omogućava sprovođenje dijagnostičke procedure za djecu od 5-6 godina starosti.

Foto: mmscan.rs

Kretanje senzora prilagođeno je veličini vilice. Za starije djece predškolske dobi, ortopantomogram je od velike važnosti jer omogućava pravovremenu identifikaciju patologije ugriza, razvoj vilice… Liječenje, započeto u ranoj dobi, omogućava pravovremeno otklanjanje nedostataka. Gotovo je nemoguće dobiti takve potpune informacije tokom rutinskog pregleda. OPTG omogućava stručnjaku da objektivno procijeni stanje klica trajnih zuba.

Prednosti ortopantomograma
Nema apsolutnih kontraindikacija za OPG! Prednosti uređaja najnovije generacije su:
*mogućnost dobijvanja slika visoke razlučivosti bez izobličenja;
*mogućnost povećanja određenog područja na zaslonu monitora;
*smanjenje izloženosti zračenju (u poređenju sa “konvencionalnim” uređajima) za 70-90%;
*visok stepen informiranosti (na jednoj slici doktor vidi sve strukture koje ga zanimaju);
*mogućnost spremanja primljenih informacija u memoriju računara ili na digitalni medij, što vam omogućava da u svakom trenutku koristite snimak i, ako je potrebno, periodički prati dinamiku procesa.

Odvojeno, treba istaći sigurnost metode, zbog koje se tehnika može koristiti za proučavanje žena tokom trudnoće (bez obzira na period) i dojenja. Neki stručnjaci smatraju da je preporučljivo suzdržati se od ortopantomografije u prvom tromjesečju, kada fetus polaže organe i sistem.

Stomatolozi vjeruju da je zbog minimalnog opterećenja zračenjem dopušteno sprovesti do 100 OPG postupaka tokom cijele godine. Međutim, smisleno je da se ortopantomografija u praksi provodi samo dva puta prije i nakon liječenja.

Izvor: ZE Signon/dr Vladimir Plisov

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -