Maryland most

- Advertisement -

Kada nedostaju zubi zbog traume ili urođenih uzroka, zubni implantati su odličan način da se popune prazni prostori. Međutim, nije svaki pacijent kandidat za proceduru implantacije zuba.

Nedovoljna gustina kostiju, zakošeni korjeni zuba u regiji i starost pacijenta, su sve faktori koji mogu da odrede da li bi alternativna dentalna restauracija bila bolja. U ovim okolnostima, mogao bi se preporučiti Maryland most kao moguća opciju zamjene zuba.

Foto: quincydental.com

Maryland most vs regularan most
Maryland most je vrsta trajne zubne restauracije koja može da zamijeni zub koji nedostaje. Koncept je sličan onom kod tipičnog zubnog mosta, po tome što je protetski zub pričvršćen za zube sa obje strane praznine kako bi se stvorio besprekoran osmijeh. Međutim, postoji nekoliko ključnih razlika koje treba imati na umu.

Redovni zubni mostovi zahtijevaju od stomatologa da ukloni dio gleđi na susjednim zubima, pošto je restauracija podržana krunom sa obje strane. Iako ovaj proces obezbjeđuje sigurnu zamjenu za vaš zub, on takođe zahtijeva uklanjanje zdrave zubne gleđi, trajno mijenjajući, inače, netaknute zube. Maryland most se, s druge strane, sastoje od protetskog zuba sa tankim metalnim „krilcima“ sa obje strane.

Ova krila su vezana za zadnji dio susjednih zuba, eliminišući potrebu da se izbusi bilo koja prirodna gleđ zuba. Krila su pričvršćena pomoću kompozitne smole koja se očvršćava pod posebnim svjetlom, stvarajući izdržljiv zubni most.

stariji čovjek u ordinaciji
Foto: news.sanfordhealth.org

Procedura za Maryland most
Procedura za Maryland most je laka, brza i neinvazivna. Prvo, stomatolog će za most lagano urezati zadnju površinu zuba sa obe strane vašeg zubnog razmaka, kako bi se olakšalo spajanje. Metalna krila mosta Marland mosta, takođe, imaju blago urezanu površinu koja će se lako vezati za zube.

Zatim će nanijeti smolu za vezivanje na zadnji dio svakog zuba. Zatim će postaviti Maryland most, postavljajući metalna krila preko zadnje strane susjednih zuba i postavljajući zamjenski zub u procjep. Konačno, smola će se očvrsnuti kako bi se zubna restauracija osigurala. Konačni proizvod je čvrst i može trajati mnogo godina uz pravilno održavanje i brižljivu oralnu higijenu.

Kada završite sa ugradnjom Maryland mosta, trebalo bi da odmah možete normalno da jedete i govorite. Kako procedura ne zahtijeva značajno uklanjanje zubne gleđi, ne bi trebalo da osjetite bol nakon postavljanja mosta. Međutim, kao i kod mnogih stomatoloških procedura, možda ćete primijetiti blagu osjetljivost neposredno nakon pregleda.

Izvor: Premier Dental centar

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -