NaslovnaObavještenjaŠta je cista na zubu i kako se liječi?

Šta je cista na zubu i kako se liječi?

- Advertisement -

Dio zuba koji vidimo u ustima zove se zubna krunica, služi nam za žvakanje pravilan govor i ovaj dio zuba možemo oprati četkicom. Dio zuba koji ne vidimo u ustima i nalazi se ispod desni duboko u viličnoj kosti je korijen zuba.

Možete ga vidjeti samo ako ste imali tu nesreću da zub nije liječen na vrijeme i mora biti izvađen, tada ćete vidjeti korijen – kada stomatolog izvadi zub.

Foto: speareducation.com

Kako nastaje cista na zubu?
Cista na zubu se stvara na vrhu korijena zuba duboko u kosti, a nastaje tako što infekcija iz neliječenog zuba napreduje prema kosti. U kosti se formira gnojna kesica čiji sadržaj čine bakterije i njihovi produkti koji su ovdje dospjeli iz neliječenog zuba. Ako je gnojna kesica mala može se liječiti sanacijom infekcije u kanalu korijena zuba – endodontskom terapijom.

Kanal korijena zuba se očisti i izliječi, napuni se posebnom pastom koja ima antiseptičko dejstvo time se prekida dotok novih bakterija u gnojnu kesicu i infekcija prestaje. Ovo može da se uradi kada se gnojna kesica otkrije vrlo rano, na primjer na kontrolnom pregledu kod stomatologa.

Najčešće se ovaj proces dešava bez simptoma, infekcija zuba dugo traje, gnojna kesica (cista) raste u kosti i može obuhvatiti i susjedni zub, ako je u gornjoj vilici može napredovati i prodirati kroz kost sve do viličnog sinusa. Ovaj proces je spor, ali kada cista naraste pacijent najčešće ima osećaj da mu je taj zub „duži od ostalih“. Pacijenti često ignorišu ovaj simptom.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Treba da znate da je taj simptom znak da je cista već prilično narasla i da je vrijeme da se odmah obratite stomatologu kako bi se ova situacija riješila na najbolji mogući način. Može se desiti da cista „pronađe svoj put drenaže“ i tako nastaje fistula na desnima. Fistula je kvržica na desnima koja se jezikom može napipati, a iz nje se osjeća sekrecija čudnog ukusa.

Ako postoji ista takva sekrecija iz nosa i to samo sa jedne strane onda je to znak da je cista prodrla u vilični sinus i tada može izazvati upalu sinusa. U postavljanju dijagnoze koristi se i rentgen snimak zuba, na snimku će se vidjeti tačna lokacija i veličina ciste. Najčešće se radi o zubu koji je nekada bolio, pa prošao sam od sebe, to se desilo zato što je živac odumirao, a pacijent povremeni bol nije uzimao za ozbiljno, nije se javio stomatologu i došlo je do infekcije u zubu.

Živac kod ovakvih zuba je uvijek inficiran, zato je uvijek potrebno sprovesti liječenje kanala korijena zuba – endodontsku terapiju, kako bi se bakterije i njihovi produkti u potpunosti odstranili. Zbog asimptomatskog rasta i opstanosti od gubitka zuba, širenja infekcije i destrukcije okolnih koštanih struktura potrebno je što prije sanirati ciste na vrhu korijena zuba.

Foto: freepik.com

Kada se postavi dijagnoza najčešće se odmah zakazuje procedura za dan ili dva nakon dijagnostike, nema čekanja i odlaganja da proces ne bi nanio još više štete. Ovu proceduru izvodi specijalista oralne hirurgije, u lokalnoj anesteziji, što znači da su sva tkiva potpuno utrnuta i da nema bola. Procedura uklanjanja ciste zove se apikotomija. Kada se cista ukloni, zubu se daje mogućnost da ostane u funkciji u vilici, time se čuva integritet zubnog niza.

Nakon procedure kada tkivo zaraste možete da se ponašate i da funkcionišete kao da je taj zub potpuno zdrav. Posebno je važno da obratite pažnju na higijenu usta i zuba u periodu nakon apikotomije, jer je bitno sačuvati zube, njihovo zdravlje i funkciju. Najčešće ovi zubi imaju dobru prognozu i biće u vilici još dugo godina, ali veliki dio te odgovornosti je na pacijentu, koji mora slijediti sve instrukcije i preporuke date od strane specijaliste oralne hirurgije.

U periodu nakon apikotomije može doći do pojave blagog otoka koji će splasnuti za par dana i ne predstavlja razlog za brigu. Takođe ne predstavlja razlog za izbjegavanje pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene.

Izvor: ordinacija Smile Time

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -