NaslovnaObavještenjaOd čega nastaju ciste na vrhu korijena zuba?

Od čega nastaju ciste na vrhu korijena zuba?

Mi više volimo da kažemo “proces” na vrhu korijena zuba, jer nisu svi u cističnoj formi. Za objašnjenje zašto nastaju procesi na vrhu korijena nam treba malo morfologije zuba. Kad gledate ovu sliku, daleko najčešći uzroci su odmah jasni:

1.Infekcija iz kanala korijena zubnog živca

Foto: respecta.co.rs
- Advertisement -

Na slici je to crvenkasto područje na kojem piše “pulp” i “nerve and blood supply”. Radi se o sljedećem: kod razvoja različitih infekcija (obično posljedica karijesa), upala zubnog živca podrazumijeva prodor bakterija. Ako to ostane tako, ili se neadekvatno liječi – bakterije ostaju u kanaliću. I množe se i nadalje, naravno. Pošto baš nemaju kuda, upala se dalje širi u kost – jer zub je usađen u viličnu kost, naravno. Tako se tokom vremena formira ono što zovemo proces na vrhu korijena. U akutnim stanjima ne mora da se vidi na snimku, ali stari procesi se vide, itekako.

2.Parodontopatija

Oko zuba se nalazi jedan vrlo značajan, tzv. cirkularni ligament – možete ga shvatiti kao “lastiš” koji drži desni priljubljene oko zuba. Ako je on oštećen na ma koji način, iz ma kog razloga – dolazi do prodora bakterija iz usne duplje u prostor koji se na gornjoj slici zove “periodontal membrane”. U ovom prostoru se nalazi cio splet krvnih sudova, nerava, vlakana… I povezan je sa prostorom u kojem se nalazi zubni živac. Drugim riječima – ponašaju se kao sistem spojenih sudova: infekcija iz jednog se prenosi u drugi dio. Dakle, i na potpuno zdravom zubu može doći do nastanka procesa na vrhu korijena – ako postoji izražena parodontopatija.

3.Jatrogeni faktori

Ovdje na prvom mjestu mislim na oštećenja na vrhu korijena nastala zbog predugog ostavljanja “otrova” u zubu. “Otrov” koji se stavlja u zub mora da se izvadi poslije nekog zadatog vremena (zavisi od početne dijagnoze, vrste otrova itd.). Ako se ostavi predugo – događa se da dalje nastavlja da djeluje na kost vilice. Ovo su za nas posebno nezgodne situacije, jer nije u pitanju bakterijska infekcija, nego praktično hemijsko oštećenje (kao opekotina od masne sode, recimo), a liječenje ovakvih procesa je neka druga priča.

Foto: respecta.co.rs

4.Rijetki uzroci

Postoji mogućnost da se cista na zubu formira od preteranog opterećenja pri žvakanju. Drugim riječima, dovoljno je da je zub za zeru, doslovno za debljinu papira PRIJE ostalih zuba u kontaktu sa naspramnim, tokom godina može da dođe do formiranja procesa na vrhu korijena. To sam videla samo jednom u životu, i to na koleginici :). Otekla je od apsolutno zdrave jedinice, svi zubi divni… Tek analizom zagrižaja smo shvatili šta je zapravo. Postoje i genetski predeterminisane cistične tvorevine; one se obično nalaze u sklopu nekih sindroma (npr. Gorlinov sindrom), u svakodnevnoj praksi se viđaju veoma rijetko.

5.Kombinacija prethodno navedenih uzroka

Vrlo često se viđa, na žalost… Liječenje? Samo ukratko:
*liječenje kanala korijena zuba (ako do tada nije),
*revizija starog liječenja,
*liječenje parodontopatije,
*hirurška rješenja.

Izvor: ordinacija Respecta

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -