fbpx
NaslovnaObavještenjaCiste na zubima

Ciste na zubima

- Advertisement -

Ciste na zubima predstavljaju patološku šupljinu koja je ispunjena cističnom tečnošću i obložena epitelnim omotačem. Najčešće nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja se formira na koštanom tkivu zuba, tj. oko korijena zuba.

Mada se mogu razviti i u vilici i mekom tkivu – na obrazima, vratu, desnima ili usnama. S obzirom da problem podjednako pogađa kako odrasle, tako i mlađe pacijente, otkrivamo vam simptome koji ukazuju na postojanja ciste na zubu.

Kako nastaju ciste na zubima?
Prema načinu nastanka ciste se dijele u dvije grupe. U većini slučajeva izazivaju ih bakterije koje potiču od kvara na zubu. Ukoliko se karijes na vrijeme ne otkloni postoji opasnost da se bakterije prošire duž kanala korijena zuba i izazovu zapaljenje zubne pulpe.

Iz inficirane pulpe infekcija može dalje da se širi u predio vrha korijena zuba, pa dolazi do lokalnog zapaljenja koštanog tkiva oko vrha korijena zuba i nastanka gnojne kese koja se naziva cistom. Međutim, ponekad proces nije ograničen, već prelazi u kosti i meka tkiva, stvarajući apscese (gnojna ispunjenja) i flegmone (upalu potkožnog vezivnog tkiva).

Osim karijesa, ciste na vrhu korijena mogu se formirati i na zdravom zubu ako postoji izražena parodontopatija. Za razliku od cisti na vrhu korijena, folikularne se razvijaju oko neizniklog umnjaka ili očnjaka, što je još jedan od razloga zašto je neophodna terapija impaktiranih zuba u ortodonciji.

Kako su njima podložni i mliječni zubi, jedan od uzročnika su i loše oralne navike kod djece. Prema periodu pojavljivanja ciste na zubima mogu biti akutne i hronične. Akutne nastaju samo jednom, dok se hronične razvijaju sporo, sa gotovo neprimjetnim početnim simptomima.

Foto: murphyorthodontics.net

Kako prepoznati ciste na zubima?
Nerijetko, ciste na zubima ne pokazuju jasne simptome. Upravo zato se dijagnostifikuju tek kada dođu do određene veličine ili nastupe ozbiljne tegobe. Nelagodnost ili bol prilikom žvakanja mogu da ukažu na postojanje cisti, zatim prevelika karijesna lezija, koja je obuhvatila veći dio zuba, nateklina kod korijena ili tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba.

Usljed infekcije odumire zubna pulpa. Zato dolazi do promjene boje zube, a pojava neprijatnog sekreta iz nosa pokazuju da je cista perforirala sinus. Čak i zub koji se klati ili odsustvo nicanja stalnog zuba se navode kao simptomi. Pojava otoka, crvenila i fistula kod korijena iz koje se cijedi gnojni sadržaj jasni znaci da postoji cista.

Koje su posljedice neliječanja ciste na zubu?
Ako se na vrijeme ne započne sa liječenjem ciste nastaju ozbiljne komplikacije, koje mogu da ugroze ne samo oralno, već i zdravlje cjelokupnog organizma. Širenjem, cista zahvata okolne zube, dovodeći do njihovog gubitka.

Ukoliko se nalazi u gornjoj vilici može da napreduje do sinusa, pa postoji opasnost da zapuši sinusnu šupljinu i izazove upalu sinusa, alergije, probleme sa disanjem. Ciste na zubima u donjoj vilici mogu da uzrokuju pucanje donje vilice, pa i da se prošire na limfne čvorove.

Liječenje ciste na zubu
Manje ciste moguće je sanirati čišćenjem kanala korijena, odnosno ispiranjem zahvaćenog korijena i popunjavanjem pastom koja pomaže stvaranju zdravog koštanog tkiva. Zahvaljujući razvoju savremenih metoda liječenja, u novije vrijeme se primjenjuje laserski tretman. Na taj način se inficirano područje gotovo trenutno čisti od bakterija.

Kod većih cisti liječenje se izvodi hirurškim putem – cistostomijom i cistektomijom. Cistostomija se vrši kod velikih cista, kada je potrebno otkloniti i dio kosti, dok se cistektomijom uklanja cijela cista odjednom. Obje intervencije se vrše u lokalnoj anesteziji, tako da pacijent ne osjeća bol. Cista na zubu neće sama od sebe proći, zato je ne treba negirati.

Izvor: ordinacija Minić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -