NaslovnaZa pacijenteZA PACIJENTE: Cista na zubu - šta je, zašto nastaje i kako...

ZA PACIJENTE: Cista na zubu – šta je, zašto nastaje i kako se liječi

- Advertisement -

Cista na zubu predstavlja ozbiljan stomatološki problem koji zahtijeva odgovarajuće dijagnoze i tretmane. Evo detaljnijih informacija o cisti na zubu:

Šta je cista na zubu?

- Advertisement -

Cista na zubu je patološka formacija koja se razvija unutar tkiva zuba ili oko korijena zuba. Obično je ispunjena tečnošću ili gnojem i rezultat je infekcije u zubu.

Ciste se najčešće formiraju na vrhu korijena mrtvog ili “umirućeg” zuba. Mogu se razviti iz različitih razloga, uključujući duboki karijes, traumu, hronične infekcije, i druge dentalne probleme.

- Advertisement -

Simptomi ciste na zubu

Simptomi ciste na zubu mogu varirati, ali mogu uključivati:
*Bol u zubu ili desnima.
*Promjene u boji zuba.
*Oticanje ili natečenost desnica.
*Osjećaj pritiska u području pogođenog zuba.
*Formiranje fistule ili apscesa koji može cediti gnoj.

Komplikacije

Neprekidno ignoriranje ciste na zubu može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje okolnih zuba, kostiju vilice i potencijalno gubitak zuba. Infekcija iz ciste može se širiti na druge dijelove tijela ako se ne liječi.

Liječenje ciste na zubu

Liječenje ciste na zubu obično zahtijeva odgovarajuće dijagnostičke postupke, uključujući rendgenske snimke, kako bi se utvrdila veličina i lokacija ciste. Prvi korak u liječenju obično je endodontski tretman (takođe poznat kao tretman kanala korijena).

Ovaj postupak uključuje čišćenje zuba od infekcije i punjenje kanala. Ako endodontski tretman ne uspije ili nije moguć, može se izvesti apikotomija. Apikotomija je hirurški postupak u kojem se uklanja vrh korijena zuba i pogođeni dio kosti. Ovo se obično radi kada tradicionalni tretmani nisu bili uspješni.

Trajanje apikotomije

Operacija apikotomije traje između 30 i 60 minuta, a izvodi se pod lokalnom anestezijom. Postoperativni oporavak obično uključuje blagi otok, nelagodnost i bol, ali ti simptomi obično brzo prolaze.

Cijena apikotomije

Cijena apikotomije može varirati u zavisnosti od lokacije i stomatološke ordinacije, ali obično se kreće oko 130 eura. Važno je napomenuti da je očuvanje prirodnog zuba važno za opšte oralno zdravlje i funkciju.

U svakom slučaju, kada se suočite s bilo kojim simptomima ili sumnjom na cistu na zubu, trebate se što prije posavjetovati sa svojim stomatologom. Pravovremena dijagnoza i tretman su ključni za sprječavanje daljeg širenja infekcije i očuvanje oralnog zdravlja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -