NaslovnaSavjetiŠta su zubne ciste, kako nastaju i kako se liječe

Šta su zubne ciste, kako nastaju i kako se liječe

- Advertisement -

Ako imate stalni zub koji izlazi i oko njega se formira čista kesa tečnosti, možda imate ono što se zove zubna cista. Možda čak ni ne možete da kažete da je tamo, a vaš stomatolog ga je pronašao tokom rutinskog pregleda.

Vjerovatno se pitate šta je izazvalo ovaj rast ili da li predstavlja bilo kakav rizik po vaše zdravlje zbog čega bi trebalo da budete zabrinuti i šta treba da uradite da biste ga liječili. Daćemo vam sve informacije koje trebate da znate o ovim izraslinama kako biste se osjećali sigurnim u svoje zdravlje, liječili svoju cistu i vratili desni u stanje kome možete da se smijete.

Šta je zubna cista?

Zubna cista je glatka, okrugla vreća bistre tečnosti koja se polako razvija u desnima gdje izlszi stalni zub.To su najčešće ciste koje pogađaju vilicu i uglavnom se nalaze u donjoj vilici (mandibula) oko umnjaka, ali se mogu formirati i oko drugih zuba. One su uglavnom bezbolne i obično benigne (nisu štetni); međutim, mogu prouzrokovati štetu ako nastave da rastu. Prema Američkom udruženju stomatologa, ciste mogu oštetiti “korijen zuba u blizini ili uništiti kost koja podržava vaše zube”.

Kako se pronalaze zubne ciste?

Pošto ove ciste rastu sporo i često su blizu zadnjeg dijela vaših usta, vjerovatno ne biste ni znali da postoji sve dok vam stomatolog ne kaže o tome. Mogu ih uočiti na rutinskom pregledu. Ako vaš stomatolog provjerava dolaze li vam umnjaci, možda će koristiti radiografiju (rendgenski snimak) i otkriti, ili ortodont može primijetiti zubnu cistu tokom konsultacije za proteze.

Ove izrasline mogu postati dovoljno velike da biste to osjetili, ali to je retko. Ako imate veću cistu, to može uticati na zube sa obje strane izrasline, negativno utičući na korijen tih zuba i potencijalno čak i pomjerati te zube iz položaja.

Kako izgledaju, liječenje i oporavak?

Vaš opšti stomatolog će možda moći da vam ukloni cistu ako ima posebnu hiruršku obuku, ali ćete vjerovatno biti upućeni oralnom hirurgu. Oralni hirurzi se često susreću sa mnogim vrstama cista dok uklanjaju umnjake.

Prvo ćete dobiti lokalni anestetik. Tada će vaš oralni hirurg vjerovatno ukloniti zub i cistu. Ako je vaša cista mala, vaš stomatolog će možda moći da drenira cistu ili da je ukloni sam. Za veće, teže ciste, vaš hirurg može da izvrši transplantaciju ako ste doživjeli gubitak kostiju.

Vrijeme zarastanja može trajati od jedne nedelje do nekoliko mjeseci, u zavisnosti od težine i veličine vaše ciste. Obično je potrebna samo jedna procedura, ali ćete možda morati da se vratite na posete nakon operacije kako bi hirurg mogao da proveri napredak zarastanja.

Sada kada znate više o svojoj zubnoj cisti i kako je proces njenog uklanjanja, nadamo se da ćete biti u mogućnosti da obavite informisan razgovor sa svojim stomatološkim profesionalcima o sledećim koracima. Stomatolozi vide ovo stanje dovoljno da možete biti sigurni da će vam vratiti zube u stanje kome možete da se smijete.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -