NaslovnaSavjetiRazlozi zbog kojih otpadaju krunice

Razlozi zbog kojih otpadaju krunice

- Advertisement -

Krunice za zube, poznate i kao navlake za zube, jedan su od najpoznatijih i najtraženijih tretmana kada su u pitanju funkcionalna ili estetska oštećenja zubi. Krunice za zube su protetski nadomjestak koji imitira oblik, veličinu i boju zuba i trajno se fiksiraju na zubni implantat ili izbrušen zub, a glavni im je cilj povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove estetike. Ukoliko ste se odlučili na stavljanje krunice, ili ste krunicama već nadoknadili jedan ili više zuba, dobro je znati kako da ih sačuvate jer se može desiti i da krunica otpadne sa zuba.

Mnogi ljudi misle da kada dobiju krunu, njihov zub je otporan na sve. Zubi koji su pod krunicom mogu dobiti karijes! On se obično pojavljuje tačno na spoju krune i zuba duž linije desni. U tom slučaju, vaš stomatolog će procijeniti zub kako bi zaključio da li je u stanju da drži novu krunicu.
Cement koji drži krunu nije bio dovoljno jak – ovo bi se moglo dogoditi zbog kontaminacije cementa dok je pripremljen, ali i zbog niza drugih razloga. Ako je to slučaj, vaš zubar obično može ponovo da cementira krunu na zub.
Ukoliko jedete previše ljepljive hrane, ona postepeno može učiniti da kruna otpadne. Ako ljepljiva hrana odlijepi krunicu ona se obično može ponovo cementirati na zub.

U nekim slučajevima, pod uticajem jakih sila, kruna može da se polomi i otpadne sa zuba. Ponekad se na krunici vemenom može formirati pukotina koja slabi vezu između krunice i zuba. Ukoliko ste “zloupotrijebili” zube i krunicu, odnosno ukoliko ste zube koristili o alat, ili ste zube i krunice opterećivali neprirodnim stresom na poput škrgutanja zubima. U svakom slučaju, kada krunu opteretite neprirodnim silama, slabite vezu koja drži krunu na zubu. Ponekad su zubi toliko kratki da kada ih stomatolozi pripremaju za krunu, ne ostane dovoljno zubnog tkiva na koje bi se kruna “uhvatila” kad je postavljena na svoje mjesto. Ovo je češće kod stražnjih zuba koji zbog godina upotrebe mogu biti istrošeni. Ukoliko vam otpadne krunica, najbolje je odmah posjetiti stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -