fbpx
NaslovnaObavještenjaVrste proteza za zube

Vrste proteza za zube

- Advertisement -

Kada se kaže “proteza za zube”, svi uglavnom pomisle na totalnu protezu – protezu koja se pravi u slučajevima kada pacijent ostane bez svih zuba. I uglavnom svi imaju negativan stav prema tome, nadajući se da će proći još puno vremena do trenutka kada će oni biti kandidati za takvu terapiju.

Ipak, postoji mnogo vrsta proteza za zube u stomatologiji, a u ovom blogu ćemo se upoznati sa svakom od njih, kako biste bolje razumjeli koja proteza se preporučuje u pojedinim situacijama.

Set of dentures with bright teeth isolated on white

Totalna proteza
Jedna od najpoznatijih, ali među pacijentima ne tako omiljena je totalna proteza. Ona se izrađuje u slučajevima kada u vilici nedostaju svi zubi. Na ovaj način nadoknađuju se zubi koji nedostaju. Međutim, pri izradi ovakve proteze neophodno je da proteza obuhvati i jedan dio mekih tkiva kako bi proteza bila stabilna i kako ne bi spadala.

Meka tkiva, u ovom slučaju, prihvataju u potpunosti pritisak žvakanja. To pacijentima na početku veoma teško pada, posebno u slučajevima kada se radi gornja totalna proteza koja obuhvata nepce, sve do prelaska tvrdog u meko nepce – do takozvane A-linije. Naravno, ove proteze vrlo brzo postanu sastavni dio pacijentove svakodnevice, pa sve prvobitne nelagodnosti nestaju.

Ipak, u slučajevima potpune bezubosti, kao terapija preporučuje se i ugradnja implanata. Ugradnjom 4 implanta u jednu vilicu, omogućava se izrada privremenog mosta ALL ON FOUR sa kojim pacijent već prvog dana napušta ordinaciju. Nakon 4-6 mjeseci, pacijent dobija definitivni fiksni rad – most na 4 implanta.

Parcijalna pločasta proteza sa kukicama
Kada nam nedostaje nekoliko zuba, moguće je napraviti parcijalnu protezu. Najjednostavnija vrsta ovakve proteze je parcijalna pločasta proteza (izgleda kao totalna) koja se livenim kukicama vezuje za preostale zube i nadoknađuje zube koji nedostaju.

Ona je nešto redukovanija (obuhvata manje mekih tkiva) zato što dio pritiska žvakanja, u ovom slučaju, prihvataju i preostali zubi. Sada je i jasnije koliko nam svaki pojedinačni zub znači kada je riječ o terapiji. Što je više zuba preostalo, terapija je jednostavnija i lakša za pacijenta. Ovakva proteza možda nije najbolje estetsko rješenje, jer su livene kukice svakako vidljive u ustima, ali funkcionalno, u potpunosti zadovoljava.

Wisill proteza – skeletirana proteza sa kukicama
Ako je potrebno nadoknaditi nekoliko zuba, postoji još jedno rješenje koje je lagodnije za pacijenta. Umjesto velike ploče (nalik totalnoj protezi), pravi se takozvani „skelet“ od metala, koji je redukovan u najvećoj mjeri – obuhvata samo onoliko mekih tkiva koliko je neophodno.

Time pacijenti umnogome dobijaju na komforu. Wisill proteza sa kukicama i dalje ima livene kukice, ali olakšava pacijentima nošenje, jer je manja i pacijenti se na nju naviknu mnogo brže i lakše.

Wisill proteza – skeletirana proteza sa atečmenima
Rješenje krezubosti – nedostatka jednog broja zuba – koje je najprihvatljivije i sa estetske i sa funkcionalne strane je wisill proteza sa atečmenima. Wisill proteza je, kao u prethodnom primjeru – maksimalno redukovani metalni skelet.

Ipak, u ovom slučaju, umjesto livenih kukica koje su vidljive i estetski nezadovoljavajuće, pronalazimo jedno novo rješenje koje se pacijentima uvijek dopadne jer je nevidljivo i u potpunosti imitira prirodni zubni niz. Dakle, u ovakvim slučajevima, sve zube koje su preostali u vilici (ako ih je malo) ili barem zube koji se nalaze do zuba koji nedostaju (zavisno od procjene stomatologa), treba prekriti krunicama. Na tim krunicama, tehničari prave specijalne nastavke.

Kada se napravi proteza, na zubima koji se nadoknađuju protezom nalaze se specijalne kopče – atečmeni, koji se sa strane nepca u gornjoj i jezika u donjoj vilici kopčaju sa onima nastavcima izlivenim na krunicama. Na taj način ne vidi se veza između zuba koji se nadoknađuju protezom i zuba koji su preostali. Time se estetika podiže na veoma visok nivo. Kao i u prethodnim slučajevima, kada postoji takva mogućnost, dobro je ugraditi implant.Time se nadoknađuje samo taj, izgubljeni zub, ili se implantom obezbjeđuje nosač potencijalnog mosta – stvara se mogućnost za izradu fiksnog rada.

Fiksna proteza za ispravljanje zuba
Fiksne proteze su odličan način da ispravite stalne zube. Pregledom kod specijaliste ortodoncije, utvrdićete da li ste dobar kandidat za ovakvu vrstu terapije. Ako jeste, treba da znate sljedeće:

Terapija fiksnim protezama traje prosječno godinu i po dana. U tom vremenu potrebno je da se pridržavate određenih pravila vezanih za održavanje higijene i ishranu kako biste što lakše prošli kroz cjelokupan proces. Takođe, kako bi vaši zubi ostali u postignutom položaju, neophodno je da određeno vrijeme koje odredi vaš ortodont, nosite retencione providne folije koje će vam u tome pomoći.

Postoje dvije vrste fiksnih proteza:
Čelične – To su standardne proteze koje su izrađene od metala. Veoma su efikasne i popularne su kod mlađih pacijenata. Na svakoj kontroli možemo da mijenjamo boju takozvanih „ligaturnih“ gumica čime proteza dobija novi i svaki put zanimljiv izgled, u skladu sa željama pacijenta.
Estetske – Ako vam je estetika na prvom mjestu, onda je vaš izbor estetska fiksna proteza. Pacijenti koji su u svakodnevnom kontaktu sa ljudima, koji se puno smiju i važno im je da njihov osmijeh i tokom terapije bude savršen, često se odlučuju za estetske proteze. Postoji dvije vrste ovakvih proteza:
*Proteza od safirnog stakla
*Keramička proteza
Što se tiče same terapije, ona je ista u svim slučajevima.

Mobilna proteza za ispravljanje zuba
Mobilne proteze za ispravljanje zuba koriste se u ortodontskoj terapiji u mješovitoj denticiji – kada dijete ima i mliječne i stalne zube. Ova vrsta proteze služi da ispravi nepravilan položaj zuba, ali i da po potrebi, usmjeri rast vilične kosti u željenom smjeru kako bi se spriječio razvoj ozbiljnijih ortodontskih anomalija.

Iz ovog razloga, vrlo je važno da dijete već sa sedam godina dođe na pregled kod ortodonta, kako bi se utvrdilo da li je kandidat za protezu i u kom trenutku je najbolje da počne da je nosi. Vrlo je važno i da proteza lijepo izgleda. U skladu sa željama naših najmlađih pacijenata, tehničari izrađuju mobilne proteze u bojama, dodaju razne aplikacije, šljokice, slike omiljenih likova iz crtanih filmova. Na ovaj način, proteza postaje draga djeci i ona se ne opiru kada treba da je nose. Najčešće se proteza nosi 16 sati u toku dana – noću i nekoliko sati tokom dana.

Folije za ispravljanje zuba
Folije za ispravljanje zuba su fantastičan izbor kada je u pitanju ispravljanje zuba. Nakon ortodontskog pregleda, vaš stomatolog utvrđuje da li ste dobar kandidat za ovu terapiju. Ako jeste, predočiće vam broj folija koji je potreban da bi se postigao željeni efekat i prikazaće vam video prezentaciju toka terapije.

Važno je napomenuti da su folije providne i nevidljive, pa zadovoljavaju i najviše estetske zahtjeve. Takođe, pacijent nema ograničenja u ishrani, što ovaj period čini lako podnošljivim. Folije se nose 18 sati u toku dana, a posljednju foliju pacijent nosi samo noću, radi održavanja postignutih rezultata. Ako se opredijelite za ovu vrstu terapije, vaši estetski kriterijumi biće kompletno zadovoljeni, a neudobnosti će biti svedene na minimum.

Izvor: stomatolog-beograd

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -