NaslovnaObavještenjaPretjerano krvarenje: važnost uzimanja anamneze u stomatologiji

Pretjerano krvarenje: važnost uzimanja anamneze u stomatologiji

- Advertisement -

Uzimanje detaljne anamneze je od vitalnog značaja jer pomaže u prepoznavanju stanja koja mogu da utiču na stomatološko liječenje, a time se i smanjuje rizik od potrebe za hitnom medicinskom pomoći pacijentu.

Osim toga, pomaže u prepoznavanju oralnih manifestacija sistemskih bolesti. S obzirom na to da određeni lijekovi i dodaci prehrani koje pacijenti uzimaju takođe mogu povećati rizik od krvarenja tokom stomatološke terapije.

Predsjednik Australijskog stomatološkog udruženja (ADA) dr Stefan Liu, upozorio je doktore dentalne medicine da ne potcjenjuju važnost uzimanja i evidentiranja istorije bolesti pacijenata kako bi se poboljšali ishodi liječenja, ali je i upozorio na opasnosti nepoznavanja istorije bolesti pacijenta.

Prema ADA, dvije trećine Australijanaca redovno uzima komplementarne lijekove. Dokazi sugerišu da su određeni dodaci prehrani i biljni lijekovi, kao npr. kurkuma, đumbir, bijeli luk, ginko biloba, ginseng, glukozamin, ulje noćurka i riblje ulje, faktori rizika za krvarenje pacijenata.

Foto: freepik.com

Osim toga, neki lijekovi koje prespisuju ljekari, kao što su antidepresivi, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi i razređivači krvi, kao i određene kombinacije lijekova, mogu pojačati krvarenje.

“Doktori dentalne medicine ponekad liječe ljude ne poznajući cijeli niz lijekova, komplementarnih lijekova ili suplemenata koje pacijenti uzimaju jer mnogi nisu svjesni važnosti dijeljenja ovih vitalnih informacija sa svojim ljekarima. To može da bude problematično kada izvodimo postupak u kojem je potrebno kontrolisati krvarenje, kao što je vađenje zuba”, komentarisao je dr Liu.

Uzimanje potpune anamneze tokom prve posjete pacijenta je ključni korak u procjeni pacijenta. Sadrži informacije o porodičnoj anamnezi, prošlim operacijama i zahvatima, bolestima te trenutnim i prethodno uzimanim lijekovima. To je kamen temeljac sigurnog i uspješnog liječenja, kao i personalizovanog tretmana.

Foto: closetworks.com

“Radi se o otvorenom odnosu punom povjerenja između kliničara i pacijenta”, komentarisao je dr Liu.

Prema ADA, njeni članovi dobijaju redovnu obuku i ažuriranja o tome kako različiti lijekovi djeluju u organizmu i kako međusobno djeluju jedni na druge, a imaju i pristup farmaceutskom savjetniku koji može da odgovori na pojedinačne situacije.

“Ponekad to može značiti savjetovanje pacijenta da prestane da uzima određene lijekove na određeno vrijeme – u dogovoru sa svojim ljekarom prije stomatološkog zahvata koji bi mogao da rezultira krvarenjem.”

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -