NaslovnaSavjetiUpala zubne pulpe i infekcija

Upala zubne pulpe i infekcija

- Advertisement -

Ukoliko uočite da je zub potamnio, vrlo vjerovatno je došlo do upale zubne pulpe – PULPITIS. Kada dođe do pada imunog sistema javljaju se izraženiji simptomi tj. proces se akutizuje.

Upala zubne srži (pulpe) i infekcija zubnog živca nastaje najčešće kao posljedica nesaniranog karijesa, zbog ranije, loše urađenih, protetskih radova, čestog liječenja zuba ili zbog okrnjenog/slomljenog zuba.

Foto: freepik.com

Dolazi do zapaljenja tkiva oko vrha korijena zuba, odnosno infekcija se širi iz kanala korijena zuba u predio oko zuba. Zubne infekcije prepoznajemo u dva oblika:

APSCES – je gnojno zapaljenje, pri čemu se prvo može osjetiti osetljivost zuba prilikom konzumiranja hrane. Zatim dolazi do stvaranja gnoja u kosti u blizini korijena zuba. Tada je zub osjetljiv na najmanji dodir, reaguje na toplo/hladno, s tim da nema otoka tkiva.

U sljedećoj fazi kada se gnoj širi kroz kost dalje, bolovi su sve jači, gotovo nepodnošljivi. zatim se gnoj izliva, bolovi nestaju i stvaraju se otoci spolja.

Foto: volterradental.com

FLEGMONA – je difuzno gnojno zapaljenje, koje karakteriše otok koji može zahvatiti čitavu polovinu lica, vrat, pod usta… Liječenje obuhvata odstranjenje propalog tkiva, popravak oštećenog zuba, liječenje korijenskog kanala ili vađenje zuba.hirurško liječenje
Liječenje zubne infekcije može biti:

KONZERVATIVNO – kroz drenažu i mehaničko čišćenje i ispiranje kanala korijena zuba.
HIRURŠKO – incizijom, presjecanjem tkiva da bi se otklonio gnoj ili vađenjem zuba koji je upalu i uzrokovao.

Dodatne intervencije potrazumijevaju korišćenje antibiotika i hladnih obloga kako bi se otok smanjio odnosno eliminisao. Nakon smirivanja akutnih simptoma pristupa se završnom liječenju zuba sa periapikalnom lezijom.

Procedura izlječenja se radi pod anestezijom i samim tim je i bezbolna, s tim da se može očekivati pojačana osjetljivost zuba nakon tretmana u narednim danima, što se može srediti anelgeticima. Najčešće, tretirani zub traje kao i zdravi zubi, ali se ponekad desi da se bol nastavi i da zub ne zacijeli u potpunosti.

Tada je obično još jedan tretman kanala korikena dovoljan da riješi problem. Najvažniji savjet je redovna posjeta svom stomatologu, kako biste mnoge probleme previdjeli i izbjegli krajnje posljedice, kada stanje zuba postane kritično.

Izvor: ordinacija Dr Branković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -