NaslovnaObavještenjaAmela Muhić: Mogu li se zubi izbijeliti bez izbjeljivanja?

Amela Muhić: Mogu li se zubi izbijeliti bez izbjeljivanja?

- Advertisement -

Bijele i zdrave zube svi priželjkuju. Mnogi se često odlučuju za kuća sredstva koja mogu pomoći u vraćanju bjeline vašem osmijehu. Najveću ulogu u boji zuba igraju dentin i zubna gleđ. U nastavku vam donosimo tekst dr. stomatologije Amele Muhić.

Blistavi bijeli osmijeh jedna je od najljepših karakteristika, koju svi priželjkujemo. I dok redovita oralna higijena i redovne kontrole kod stomatologa pomažu u održavanju zdravlja zubi i njihovoj prirodno bijeloj boji, ponekad je potrebno potražiti i druga rješenja. Holivudski osmijeh i bijeli zubi su san svake osobe, a prilično je teško postići savršenu bjelinu zubi, te ih održavati bijelima.

Glavni uzrok žućkastim zubima može biti genetika, starenje, uzimanje raznih ljekova te između ostalog gazirana pića, jako obojena hrana, kafa cigareta i crni čaj. Jedna od važnijih komponenti nastanka žućkastih zuba je i plak u ustima, jako gusta tvorevina koja se nakuplja na zubima, a sadrži mikoplazme, bakterije, viruse, ostatke hrane i odumrle stanice. Ako plak duže vrijeme ne odstranimo dolazi do njegove mineralizacije i pretvara se u kamenac, koji dovodi prvo do žućkastih promjena boje zuba sve do smeđiih i crnih obojenja.

Najveću ulogu u boji zuba igraju dentin i zubna caklina. Zubna caklina je čvrsto mineralno tkivo koje prekriva dentin te je prva i glavna linija odbrane od štetnih utjecaja. Dok dentin ili zubna kost je čvrsto žuto tkivo koje izgrađuje najveći dio zuba i prekriven je caklinom. Određena vrsta hrane i pića mogu direktno obojiti caklinu i vremenom oslabiti je. A kako ona slabi i troši se tako se otkriva žuti dentin koji se nalazi tačno ispod nje. Da bi imali što blistaviji osmijeh podjelit ćemo sa vama nekoliko namirnica i par kućnih recepata za pripremu prirodnih pasta za zube koje možete i sami pripremiti.

Jagode
Jagode sadrže folnu kiselinu koja čisti zube i čini ih bjelima. Takođe sadrže enzime koji brišu postojeće mrlje. Bogate su vitaminom C koji zube izbjeljuje ukljanjajući plak. Sve što trebate je izgnječiti jagode, utrljati ih na zube i nakon minute dobro oprati zube kako kiseline i šećer ne bi oštetile gleđ. Za još bolji rezultat jagode mogu se pomiješati sa sodom bikarbonom dok se ne dobije kremasta smjesa, koja se mekanom četkicom nanese na zube te se ispire vodom.

Jabuke
Stomatolozi za jubuku kažu da je prirodna četkica za zube. Uklanja mrlje na zubima, a zahvaljujući blago kiselkastim svojstvima i vlaknima pomaže u izbjeljivanju zubi. Sadrži enzime slične kao u jagodama. Osim što uklanjaju mrlje i plak na zubima, ujedno i sprečavaju nastanak novog. Preporučujemo jabuku jesti kao međuobrok te oprati zube ili popiti čašu vode kako bi isprali kiselinu i plak koji je jabuka skinula sa zubi.

Ananas
Bogat je vitaminom C, tiaminom, magnezijem i vlakinima te enzimom bromelinom koji pomaže u izbjeljivanju zubi. Riječ je o prirodnom odstranjivaču mrlja i plaka te istovremeno štiti od karijesa i čuva zube bijelima. Ananas potiče proizvodnju sline, a njegova kiselost ubija bakterije. Da bi zaštitili zube, pojedite krišku ananasa nakon jela ili ga dodajte u voćnu salatu. Zalijte s čašom vode kako bi isprali prirodni šećer koji ananas sadrži.

Kora pomorandže, limuna ili banane za bijele zube
Unutrašnjom stranom kore narandže, limuna ili banane istrljajte zube i nakon toga ih dobro operite ih četkicom i pastom za zube.

Kokosov maslac
Možda na prvu zvuči kao ludost, no četkanje zubi kokosovim maslacem je jedan od najstarijih lijekova za zdrave zube. Neće direktno izbijeliti zube već će se riješiti svih bakterija u zubnom plaku koje čine zube žutima. Također pomaže u očuvanju zdravlja desni i zaslužan je za svjež dah. Ujutro prije pranja zubi, pomoću četkice ili prstiju prijeđite po zubima kokosovim uljem. Jako dobro namastite svaki zub i nakon pet minuta počnite pljuvati kokosovu mast. Isperite zube vodom i dobro ih očetkajte zubnom pastom.

Sir
Bogat je i kalcijem te fosforom koji zube čine snažnijima i bjeljima, a proteiniih štite od bakterija. Krišku sira možete pojesti nakon svakog obroka da očistite usnu šupljinu i zube, no držite se niskomasnih sireva kako ne bi narušili druge aspekte zdravlja.

Soda bikarbona
Učinkovito neutralizira kiselinu u ustima, sprječava eroziju cakline i nastanak mrlja te uklanja postojeće mrlje i plak. Odavno se koristi u domaćinstvima za izbjeljivanje zubi, no nije dobro koristiti ju svakodnevno kroz duže vremensko razdoblje. Pomiješajte jednaku količinu vode i sode bikarbone te umočite četkicu. Perite zube najmanje dvije minute te isperite vodom.

Postupak ponavljajte svaka dva dana dok ne dobijete željenu bjelinu zubi, no nakon toga korištenje sode bikarbone ograničite na jednom do dva puta nedeljno.

Recepti za kućno izbjeljivanje sve su popularniji i postoji puno savjeta kako izbijeliti zube bez posjete stomatologu. Iako su neki od tih načina kratkoročno uspješni, rijetko koji može zamijeniti stručnost, kvalitetan materijal i opremu stomatološke ordinacije.

Da, postupak u ordinaciji košta više od paketića sode bikarbone i paste za izbjeljivanje, no rezultati su pouzdaniji, trajniji i vidljiviji. Pjeskarenje je jedna od najstarijih metoda izbjeljivanja zuba, a ujedno je i najbezbolnija i najjednostavnija. Pjeskarenjem se uklanjanju površinske (najčešće žute) naslage plaka i ostala oštećenja. Čim se uklone naslage, do izražaja dolazi prirodna bjelina zuba, no ta je metoda nažalost kratkotrajna.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -