NaslovnaSavjetiPet oralnih problema koje stomatolozi upozoravaju da nikako ne ignorišete

Pet oralnih problema koje stomatolozi upozoravaju da nikako ne ignorišete

- Advertisement -

Kada je u pitanju osnovna oralna higijena, većina ljudi zna da bi trebalo pratiti ključna pravila – poput pranja zuba dva puta dnevno – ali mnogi brzo odbacuju čini se male dentalne probleme koji se javljaju. A to može biti opasno.

“Ono što mnogi pacijenti ne razumiju jeste da je vaše zdravlje zuba od suštinskog značaja za vaše opšte zdravlje”, kaže dr. Akeadra Bel, asistentkinja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Istočne Karoline i opšti stomatolog.

“Kao stomatolozi, mi ne liječimo samo zube i ne gledamo samo zube. Vaša oralna šupljina je otvor za cijeli vaš organizam i sve je povezano”, objašnjava Bel. To znači da propušteni stomatološki pregled ili ignorisanje bolova u zubima mogu dovesti do većih problema u budućnosti.

Ako se pitate koje vrste problema bi trebalo da vas odvedu kod stomatologa, evo šta kažu stručnjaci:

Krvarenje prilikom pranja zuba ili korišćenja konca za zube

Najistaknutiji problem koji je uvijek potrebno riješiti je svako krvarenje prilikom pranja zuba ili korišćenja konca za zube, prema Kregu Nobletu, kliničkom profesoru na Odsjeku za endodonciju na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Minesoti.

Ovo može biti rani znak parodontitisa. U početnim fazama, ovaj problem može uticati na desni, ali može prouzrokovati i oštećenje kostiju ako se ne liječi, ističe Noblet.

Sva krvarenja nisu znak parodontitisa. “Možete imati lokalizovanu iritaciju desni ako nešto zapne u desnima pored zuba”, rekao je Noblet. Koštica kokica je čest krivac za ovu vrstu iritacije. Ali ako često primjećujete krvarenje prilikom pranja zuba ili korišćenja konca za zube, to je dobar pokazatelj da imate problem koji bi trebalo da riješi vaš stomatolog.

Foto: freepik.com

Bilo kakav bol u ustima

Bol bilo koje vrste važno je podijeliti sa vašim stomatologom, smatra Bel. Nebitno da li je u pitanju bol u zubima ili desnima, ili da li se javlja tokom žvakanja, pranja zuba ili kada ne radite ništa.

“Bol može značiti karijes, to može biti toliko veliki karijes da je potrebna endodoncija, može biti zub koji je inficiran”, navela je Bel primjer. Može takođe ukazivati na parodontalnu bolest ili iritaciju zuba od previše snažnog četkanja. “Svaki put kada osjetite taj bol, definitivno bi trebalo da se javite stomatologu”, rekla je ona.

Osjetljivost na temperaturu

Ako su vam zubi osjetljivi na temperaturu, posebno na hladnoću, trebalo bi da obratite pažnju, ukazuje Noblet.

“Mislim da smo svi malo osjetljivi kada prvi put pojedete zalogaj sladoleda i osjetite oštar trzaj, ali onda se naviknete na to… To je prilično normalno”, rekao je Noblet. Ali ako imate bol koji traje nakon gutanja ili pulsiranje, to je zabrinjavajuće.

“To je dobar pokazatelj da je tkivo pulpe u jednom ili više zuba upaljeno, a to dolazi ili od karijesa ili je uzrok takođe pukotina u zubu”, rekao je on.

Otok, apsces ili nove izbočine

“Otok ili apsces zahtijeva hitnu pažnju”, upozorava Bel.

Nova područja rasta tkiva ili izbočine takođe bi trebalo shvatiti ozbiljno. “To može biti na obrazima, na jeziku, oko dna usne šupljine … bilo koja vrsta čudne pojave”, objasnila je Bel.

Takođe, čirevi koji se ne liječe su još jedan crveni alarm, dodala je ona.

“Područja rasta tkiva ili izbočine mogu biti znakovi oralnog karcinoma i radije bih da posjetite stomatologa zbog ničega, nego da ne dođete zbog nečega”, rekla je Bel. Bolje je biti siguran, nego se kasnije kajati.

Ovo ne bi trebalo da vas uznemirava. Većina izbočina ili rast tkiva nisu oralni karcinom, primjetila je ekspertkinja. To takođe može biti i samo iritacija. U svakom slučaju, trebalo bi da se liječi.

Škripanje zubima tokom noći

Škripanje zubima tokom noći možda nije tako lako razaznati kao neke od gore navedenih problema, ali Noblet ukazuje da je to važno pitanje o kojem bi trebalo voditi računa. Ova navika može dovesti do pucanja zuba i promjena u načinu na koji se gornji i donji zubi spajaju.

Ako spavate pored partnera, zamolite ga da obrati pažnju da li škripite zubima tokom noći. Ili možete tražiti znakove poput glavobolja ili promjene u načinu na koji se zubi spajaju ujutru, dodao je Noblet.

Suština je sljedeća: ako primjetite bilo šta neobično u vezi sa vašim oralnim zdravljem, ne ignorišite to.

“Kažem svojim pacijentima da ne ignorišu nijedan problem”, rekla je Bel. “I pravi razlog za to je percepcija problema i percepcija bola … drugačija je za svakog pacijenta.” Ono što jednoj osobi može djelovati kao osjetljivost na hladnoću, drugoj može izgledati kao bol.

Pošto svaka osoba stvari percepira drugačije, važno je prijaviti svaku novu nelagodnost ili zabrinutost vašem stomatologu kako bi stručnjak mogao da pogleda šta se dešava. Ako primjetite da je dosadni bol u zubu iznenada nestao, možda se vaše tijelo samo naviklo na bol ili je nerv umro, dodala je Bel.

“Dakle, uvijek dođite da nas vidite, jer zubni problemi ne prolaze sami od sebe – samo postaju gori”, rekla je ekspertkinja.

izvor: Huffington Post

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -