NaslovnaSavjetiPojačana osjetljivost zuba i desni

Pojačana osjetljivost zuba i desni

- Advertisement -

Ako ponekad osjetite intenzivnu, kratkotrajnu bol u zubima nakon konzumacije određenih jela, vaši su zubi vjerovatno osjetljivi na velike temperaturne razlike. I niste jedini!

Osjetljivost zuba učestala je i javlja se kod mnogih ljudi, a njen je intenzitet, naravno, individualan. Osjetljivost zuba povezana je sa tri elementa koja čine građu zuba — dakle, sa gleđi, cementom i dentinom.

Gleđ je zaštitni sloj koji zube štiti od mrlja i oštećenja. Cement pruža istu zaštitu, ali za korijen zuba i desni. Dentin je tvrdo tkivo povezano nervima koje se nalazi ispod cementa i gleđi.

Osjetljivost zuba može se ublažiti, samo je važno znati da svaki pacijent drugačije reaguje na različite oblike ublažavanja boli.

Predlažemo vam da iskušate neke od savjeta koje donosimo u našem blogu i da pronađete dobitnu kombinaciju koja vam najviše odgovara kako biste poboljšali kvalitet života i izbjegli osjećaj nelagode.

Možete otići i korak dalje te se javiti svom stomatologu kako biste zajednički razvili strategiju koja će vam pomoći s rješavanjem ili ublažavanjem ovog problemom.

*Isprobajte pastu za osjetljive zube
*Birajte mekane četkice koje su pogodnije za osjetljive zube
*Pokušajte koristiti slanu vodicu za ispiranje usta, jer ona pomaže u ublažavanju osjetljivosti

*U svoju rutinu uklopite proizvode koji sadrže fluor jer će zaštititi vašu gleđ
*Izbjegavajte konzumaciju slatke i kisele hrane
*Kad su u pitanju stomatološki pregledi, budite redovni

Kao i kod ostalih oralnih poteškoća, kod ublažavanja osjetljivosti, prevencija je ključ. Osjetljivost možda nećete uspjeti isključiti u potpunosti, ali preventivnim mjerama možete spriječiti da se stanje osjetljivosti zuba pogorša.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -