Pazite šta jedete nakon izbjeljivanja zuba

  Prema mišljenju stručnjaka konzumiranje određenih namirnica te izbjegavanje nekih, može pomoći da vaši zubi ostanu bijeli nakon estetskog tretmana izbjeljivanja.

  Tako konzumiranje čvrstog voća i povrća poput jabuke, zelenog graha, šargarepe, celera, ima učinak kao i četkica za zube. Jednako tako, ono stimuliše proizvodnju i protok pljuvačke, koja neutralizuje kiseline i štiti zube.

  Mliječni prozvodi, naročito oni koji su bogati kalcijumom, takođe mogu pomoći da vaši zubi ostanu bijeli. Treba istaknuti i da mliječna kiselina koja se nalazi u mliječnim proizvodima, pomaže u sprečavanju nastanka karijesa, dok konzumiranje tvrđih sireva pomaže u uklanjanju ostataka hrane, koji ostanu na zubima.

  No, hranu i proizvode koji prljaju zube i od kojih nastaju mrlje na zubima treba izbjegavati ili ograničiti njihovo konzumiranje. Tako treba izbjegavati duvan, umak od soje, zaslađene bezalkoholne napitke, crveno i bijelo vino, borovnice…

  Takođe, treba istaći da izbjeljivanje zuba može uzrokovati kratkotrajnu osjetljivost, dok pretjerano izbjeljivanje zuba može uzrokovati trajna oštećenja poput erozije zubne gleđi.

  Izvor: cybermed.hr

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.