NaslovnaObavještenjaOdluke Skupštine SK Crne Gore - odlaganje izbornog procesa, oslobađanje od plaćanja...

Odluke Skupštine SK Crne Gore – odlaganje izbornog procesa, oslobađanje od plaćanja članarine i isplata pomoći oboljelima od COVID-19

- Advertisement -

Skupština Stomatološke komore Crne Gore, koja je zbog pandemije COVID-19 održana elektronskim putem, donijela je nekoliko važnih odluka.
Prva je da se odloži izborni procesa za izbor članova u organima Komore.
Član 1
Usvaja se prijedlog Izvršnog odbora i odlaže se izborni proces za izbor članova u organima Komore kojima ističu mandati u decembru 2020. godine, na godinu dana ili do dana prije toga perioda ukoliko se steknu uslovi.

Član 2
Svim članovima organa Komore kojima mandati ističu u decembru 2020. godine isti se produžavaju na period od godinu dana, odnosno do dana kada se steknu uslovi za održavanje izbornog procesa.

Član 3
Svi članovi u organima Komore obavezni su nastaviti redovan rad u organima shodno nadležnostima predviđenim Statutom i drugim propisima SKCG.

Druga odluka vezana je za oslobađanju od plaćanja članarine.
Član 1
Oslobađanju se od plaćanja članarine članovi Stomatološke komore Crne Gore koji neposredno ne obavljaju zdravstvenu djelatnost, i to član Komore koji:
*se nalazi na specijalizaciji, na održavanju trudnoće odnosno na porodiljskom odsustvu,
*koristi pravo na roditeljsko odsustvo,
*nije u radnom odnosu – nezaposleni,
*je privremeno spriječen za rad (na bolovanju) duže od 60 dana, pod uslovom da dostavi dokumentaciju koja dokazuje navedno činjenično stanje.

Foto: Stomatološka komora Crne Gore
Dr spec. Goran Mandić (Foto: Stomatološka komora Crne Gore)

Član 2
Član Komore iz stava 1 ove Odluke obavezuje se dostaviti Komori zahtjev u pisanoj formi i relevantne dokaze (potvrdu o specijalizaciji od nadležne ustanove u kojoj se specijalizacija obavlja, izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad za održavanje trudnoće, porodiljsko odsustvo, bolovanje duže od 60 dana koje je izdao izabrani ljekar, rješenje o korišćenju porodiljskog odnosno roditeljskog odsustva od ustanove kod koje je u radnom odnosu, potvrdu o nezaposlenosti od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore) na osnovu kojih se može utvrditi da neposredno ne obavlja zdravstvenu djelatnost.

Član 3
Na osnovu dostavljenog zahtjeva i relevantnih dokaza Komora utvrđuje činjenično stanje i donosi odluku o oslobađanju od plaćanja članarine konkretnog člana Komore – podnosioca zahtjeva za vrijeme dok traju razlozi za ne obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Član 4
Ova Odluka će se primjenjivati od dana stupanja na snagu do dana dobijanja saglasnosti i objavljivanja u Službenom listu Crne Gore izmjena i dopuna Statuta Stomatološke komore Crne Gore, u kojem je između ostalih izmjena predložena i izmjena koja se odnosi na pitanje utvrđeno u članu 1 ove Odluke.

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

Treća se odnosi na isplati pomoći članovima SKCG oboljelim od korona virusa.
Član 1
Odobrava se isplata jednokratne pomoći u iznosu od 150,00 eura članu Stomatološke komore Crne Gore oboljelom od korona virusa Covid-19 koji dostavi zahtjev i propratnu dokumentaciju koja to dokazuje.

Član 2
Pod propratnom dokumentacijom iz člana 1 ove Odluke podrazumijeva se: rješenje o određenoj samoizolaciji u kojem je utvrđeno postojanje korona virusa, test koji potvrđuje postojanje virusa, izvještaj o privremenoj spriječenosti za rad od izabranog doktora, rješenje o upućivanju na plaćeno odsustvo i eventualno druga medicinska dokumetnacija o bolničkom liječenju i slično.
Dokumentacija iz stava 1 ovog člana dostavlja se u fotokopiji.

Član 3
Određuje se budžet za pomoć članovima SKCG oboljelim od korona virusa Covid-19 u iznosu od 19.500,00 eura.

Foto: stomatologija.me
Foto: stomatologija.me

Član 4
Obavezuje se Predsjednik Komore razmotriti svaki pojedinačni zahtjev i donijeti odluku o isplati pomoći članu SKCG podnosiocu zahtjeva ukoliko je ispunio uslove iz člana 1 i 2 ove Odluke.
Član 5
Ova Odluka će se primjenjivati od dana stupanja na snagu do dana dok se sva određena sredstva iz budžeta iz člana 3 ove Odluke ne utroše.

Ova Odluka će se primjenjivati na članove SKCG koji su oboljeli od korona virusa od dana stupanja na snagu ove Odluke odnosno koji su oboljeli prije, ali su još uvijek pozitivni na korona virus na dan stupanja na snagu ove Odluke.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -