NaslovnaSavjetiNeizdrživa zubobolja – šta učiniti?

Neizdrživa zubobolja – šta učiniti?

- Advertisement -

Šta učiniti kada se pojavi neizdrživa zubobolja i kako je zaustaviti jedno je od najčešćih pitanja pacijenata.

Kako bismo vam barem malo olakšali u ovoj naizgled bezizlaznoj situaciji, donosimo kratak vodič kada posjetiti zubara. U nastavku saznajte šta učiniti nađete li se u ovoj situaciji.

Neizdrživa zubobolja i zašto se javlja?

Karijes na zubu i bolesti desni smatraju se najčešćim stomatološkim problemima današnjice. Njihova česta pojava nastaje što zbog promijenjene prehrane, što zbog užurbanog života, što zbog visokog nivoa šećera u hrani. Širenjem karijesa na zubu zdravo tkivo zuba obolijeva.

Svako novo oštećenje dodatno može oslabiti zub. Proširi li se karijes u unutrašnjost zuba, postoji opasnost razvoja upale na korijenu zuba. Upala korijena zuba liječi se endodontskom terapijom. Liječenje je izuzetno složeno. Dva preostala rješenja, u slučaju kada liječenje zuba ne prođe uspješno, mogu biti apikotomija i vađenje zuba.

Liječenje korijena zuba uvijek je najbolja opcija jer može dodatno produžiti život prirodnog zuba. U slučaju da je jedino preostalo rješenje izvaditi zub, postoji nekoliko načina nadoknade izgubljenog zuba.

Nemojte očajavati, moguće je nadomjestiti zub na način da se nećete ni sjećati da ste nekada bili bez zuba. Bolove može uzrokovati i impaktirani umnjak, povučene desni, bruksizam, trauma zuba ili karijes na zubu.

Šta kada se javi neizdrživa zubobolja?
Nemojte odgađati posjetu stomatologu, jer time odgađate da otklonite uzrok problema što može dovesti do nepovratnog oštećenja zuba. Bol uklanjamo popravkom ili liječenjem zuba.

U onim najtežim slučajevima kada nema alternativnih opcija da spasimo zub, predložićemo vađenje zuba. Nove tehnike i vrhunska tehnologija omogućiće neinvazivan pristup liječenja zuba. Na taj način zub liječimo tako da ga pritom maksimalno očuvamo.

Kada potražiti pomoć stomatologa?
Neizdrživa zubobolja je znak da vam je potrebna neodložna stručna pomoć stomatologa. Osjetite li bol potrebno je posjetiti stomatologa kako bi brzo ustanovili gdje je problem i uspješno ga rješili. Znate li da moderna stomatologija može rješiti i najkompleksnije probleme u samo jednoj posjeti.

Foto: jeffersondentalclinics.com

Stomatološki pregled
Stomatološki pregled preporučuju da se izvodi najmanje jednom u šest mjeseci. Stomatološki pregled služi za detaljnju provjeru nastalih promjena u ustima. Rendgen dijagnostikom ustanovićemo uzrok vaše boli i dubinu upale.

U izuzetnim slučajevima preporučuje se 3D CBCT dijagnostiku. Ukoliko situacija to zahtijeva preporučuje se antibiotik kako bi smirili upalu. Potrebno je završiti antibiotik prije početka saniranja upale.

Stoga je potrebno zatražiti stručnu pomoć stomatologa čim se pojavi neizdrživa zubobolja. Na stomatološkom pregledu moguće je djelovati preventivno i na vrijeme ukloniti karijes kako njegovo širenje nebi izazvalo nepovratna oštećenja zuba i zubne kosti.

Profesionalno čišćenje zuba i desni
Čišćenje zubnog kamenca preporučuju se za smanjenje nastanka karijesa, parodontnih džepova te uklanjanje diskoloracija na zubima. Sve nabrojeno može izazvati da se pojavi neizdrživa zubobolja.

Ujednačena bijela boja osmijeha je ono što svi priželjkujemo. Iako je zdravlje zuba broj jedan prioritet, svi sanjamo da imamo zdrav i bijel osmijeh. Profesionalno izbjeljivanje osiguraće vam holivudski osmijeh koji će trajati i do dvije godine. Oralno zdravlje je lako ako znaš kako!

Neizdrživa zubobolja i kako umanjiti simptome?
Simptome je moguće privremeno umanjiti ispiranjem solnom otopinom. U čaši mlake vode otopite kašičicu soli te promiješajte prije mućkanja. Tokom dana ispirite bolno mjesto barem 3 puta. Uzmite analgetik po potrebi.

Foto: diamondheaddentalcare.com

Redovno pranje zuba uključuje četkanje zubi 2-3 minuta najmanje dva puta dnevno. Za interdentalne prostore potrebno je koristiti zubni konac naveče prije spavanja te oralni tuš i vodicu za ispiranje usta. Od zubnih pasti preporučuje se da se koristi zubnu pastu s dodatkom fluora.

Redovna oralna higijena spriječiće nastanak karijesa na zubu. Redovnom higijenom i ispravnom oralnom njegom moguće je spriječiti pojavu zubobolje. Redovno uklanjanje zubnog kamenca takođe će zaštititi vaše desni i zube od mogućih upalnih stanja. U slučaju bolova zatražite pregleda kod stomatologa i na vrijeme spriječite problem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -