Naslovna Savjeti Naučnici otkrivaju nove molekule koje bi mogle pomoći u rješavanju gubitka i...

Naučnici otkrivaju nove molekule koje bi mogle pomoći u rješavanju gubitka i regeneracije zuba

Naši zubi imaju oko hiljade ugriza dnevno i razumijemo šta ih tačno drži i kako je ključno za pomoć ljudima da žive duže sa svojim zubima. Novo istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Dental Research” objasnilo je tezu koja stoji iza formiranja parodontalnog ligamenta, koji pomaže u održavanju stabilnosti zuba u vilici. Ovo bolje razumijevanje će, takođe, pomoći naučnicima da regenerišu tkiva koja podržavaju zube. Studija, koju su vodili stručnjaci sa Univerziteti Plimut i Ženeva, pokazuje kako je signalni put nazvan „Notch“, za koji se zna da se aktivira u matičnim ćelijama, važan za razvoj parodontalnog ligamenta.

Signalni put opisuje kako grupa molekula u ćeliji djeluje zajedno kako bi kontrolisala jednu ili više ćelijskih funkcija. Nakon što prvi molekul u nekom putu primi signal, on aktivira drugi molekul. Ovaj proces se ponavlja sve dok se ne aktivira posljednji molekul i ne izvrši funkcija ćelije. Aktivacija ili inhibicija određenih signalnih puteva može dovesti do raka i drugih stanja, uključujući probleme sa regeneracijom tkiva. Ključni nalaz u novoj studiji, koja je izvršena na zubima glodara, jeste da je Lamin A, ćelijski nuklearni protein, direktna meta „Notch“ putanje. Lamin A je najpoznatiji po mutiranom obliku progerin koji izaziva fatalnu bolest „ranog starenja“, Progeria sindrom otkrivanjem svog učešća u formiranju parodontalnih ligamenata, naučnici daje bolji uvid u to kako molekuli funkcionišu tokom regeneracije tkiva i kako bi proces mogao biti pogođeni tokom bolesti.

Dopisni autor doktor Bing Hu, vanredni profesor za istraživanje oralnog i stomatološkog zdravlja na Dentalnoj školi Peninsula na Univerzitetu u Plimutu, rekao je:
“Parodontalni ligament počinje pravilno da drži zub u čeljusnoj kosti kada zub izbije i postane funkcionalan. Razumijevanje mehanizama razvoja parodontalnih ligamenata i molekula koji pomažu da zrelo tkivo je zaista važno za naše razumijevanje regeneracije i popravljanja tkiva. Sljedeći koraci su da vidimo da li se i kako molekuli koje smo identifikovali u ovoj studiji mogu prevesti u model samo za čovjeka i, zauzvrat, kako na njih utiču i zdrava i bolesna stanja.”

Dr Hu je, takođe, dio Instituta za translacijsku i stratifikovanu medicinu na Univerzitetu (ITSMed). Ovo je istraživanje dio MD-a. teza doktora Balaža Denesa sa Univerziteta u Ženevi, pod nazivom „Post-emergentna erupcija zuba: stopa erupcije, dozrijevanje parodontalnog ligamenta i ćelijska signalizacija“.
“Vjerujemo da su naši nalazi važan korak do boljeg zubnog tretmana u situacijama koje uključuju parodontalni ligament, poput bolesti desni (parodontitis), obnavljanja zuba pomocću zubnih implantata ili ortodontskog pokreta zuba“, rekao je dr Denes.
Kompletna studija, naslovljena „Izrezivanje koordinata sazrijevanja parodontalnog ligamenta kroz regulisanje Lamina A“, objavljena je u časopisu „Journal of Dental Research“.

- Advertisment -

POPULARNO

Zašto je važno ići na redovne stomatološke preglede?

Jeste li se ikada pitali zašto vam mi, stomatolozi, preporučujemo da nas posjetite barem dva puta godišnje? To jest, svakih 6 mjeseci?...

BaSS kongresu u Sarajevu odložen za 2021. godinu

Glavni grad Bosne i Hercegovine trebalo je da od 28. do 30. maja bude domaćin 25. BaSS kongresa, gdje bi se okupili...

Otkriće naučnika: Ljudski zubi služe kao vjerna arhiva čitavog života

Znakovi koji odaju da ste proživjeli stresne situacije u životu, nalaze se na vašim zubima, kažu naučnici koji su otkrili da rođenje...

Savjet dr Gamera Verdijana kako da smanjite rizik od širenja koronavirusa: Perite četkicu za zube pod vrućom vodom 30 sekundi

Dobra oralna higijena je jako važna u sprječevanju zaraze. Poznati stomatolog podijelio je savjete za oralnu higijenu koji će vam pomoći da...
- Advertisment -