NaslovnaSavjetiKoristi od slanog rastvora za oralno zdravlje

Koristi od slanog rastvora za oralno zdravlje

- Advertisement -

Vjerovatno ste čuli za prednosti slane vode ili ste je koristili za liječenje upale grla, desni, pa čak i za ublažavanje bolova nakon stomatološke procedure. Voda za ispiranje usta sa slanom vodom je jednostavan i pristupačan kućni lijek koji se koristi za ublažavanje oralnih tegoba, ali koje su prednosti ovog domaćeg rešenja?

Istorija soli za medicinsku upotrebu

Da li ste znali da medicinska upotreba soli datira iz 1600. godine prije nove ere? Zdravstvene koristi soli zabeležene su u nekim od najstarijih medicinskih spisa. Vjerovalo se da so može da osuši i dezinfikuje rane. Drevna egipatska medicina je propisivala antiinfektivne rastvore, koji su imali so kao osnovni sastojak. Oni su davani oralno, primenjivani kao mast ili supozitorije. Grčka medicina nas je takođe takođe koristils so miješajući je sa medom da bi se stvorila lokalna primjena za dezinfekciju posjekotina i rana.

Kako so inhibira zubne bakterije

So je mineral koji se sastoji prvenstveno od natrijum hlorida (NaCl). Ispiranje usta rastvorom NaCl je stari lijek za koji se vjeruje da promoviše zdrave desni i podstiče oporavak od čireva u ustima. Prema članku koji je objavio PLOS ONE Journal, stomatolozi mogu preporučiti dodavanje vode za ispiranje usta na bazi soli u vaš stomatološki režim kako biste održali dobro oralno zdravlje. Ali kako ispiranje usta slanom vodom pomaže?

Kada plak stupi u interakciju sa visokim dozama šećera (iz slatke hrane i pića), on stvara kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Nakupljanje plaka takođe doprinosi oboljenju desni. Studija koju je objavio Journal of Indian Society of Pedodontics & Preventive Dentistry pokazala je da slana voda efikasno smanjuje plak i kao dodatak rutinskoj mehaničkoj kontroli plaka za prevenciju oralnih bolesti. Imajte na umu da pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje između zuba koncem za zube ili drugim sredstvima za čišćenje međuzuba ostaju važan deo zdravih usta i osmjeha.

Ljekovita svojstva slane vode

Vaš stomatolog može predložiti da nakon vađenja zuba isperite usta slanom vodom. To je zato što je slana voda poznata po svojim prirodnim ljekovitim svojstvima. Lijek kod kuće se takođe može koristiti za ublažavanje nelagodnosti od čireva u ustima dok pomaže u procesu oporavka. Slana voda ubrzava zarastanje rana smanjujući upalu i bakterije u ustima.

Pravljenje vode za ispiranje usta slanom vodom

Lako je napraviti sredstvo za ispiranje usta na bazi slane vode; sve što vam treba je so i malo tople vode. Dodajte 1/2 kašičice soli u šolju tople vode. Možete koristiti ovo isplativo ispiranje za:

  • Rane u ustima
  • Ublažavanje bolova nakon vađenja zuba
  • Nelagodnost od bolova u grlu i jeziku

Iako ima koristi od upotrebe vode za ispiranje usta sa slanom vodom, ona ne bi trebalo da zamijeni vašu dnevnu rutinu oralne higijene. Briga o vašim zubima počinje pranjem dva puta dnevno i interdentalnim čišćenjem. Ovo efikasno uklanja plak, bakterije i čestice hrane koje se mogu zaglaviti između zuba. Prije nego što upotrijebite ovaj kućni lijek, konsultujte se sa svojim stomatologom da biste saznali kako i kada da ga koristite.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -