NaslovnaZanimljivostiKolumna: ZUBAR ILI STOMATOLOG?!

Kolumna: ZUBAR ILI STOMATOLOG?!

- Advertisement -

Mada u današnjem vokabularu, oba pojma koristimo za isto zanimanje, istorijski gledano, ne tako davno – nije to baš bilo tako.

Zamolili smo redovnu saradnicu našeg portala, uspješnu stomatologinju iz Sarajeva dr Lejlu Cerić Džaferović, da nam pojasni razliku.

U nastavku pročitajte šta o tome ima da kaže ova uspješna preduzetnica, za koju se već odavno veže priča, da i oni koji su imali fobiju od zubara, na zubarskoj stolici dr Lejle, sve fobije su nestale.

Dr Lejla Cerić-Džeferović (Foto: drlejla.com)

“U Sarajevu je do 1960. godine postojala srednja zubarska škola koja se nalazila uz Katerdralu, na trgu fra Grge Martića broj 2“.

Za upis u trogodišnju Zubarsku školu, osim završene osnovne škole, uslov je bio završiti i dva razreda gimnazije. Dakle, za zubare je srednješkolsko obrazovanje trajalo ukupno 5 godina.

Ko je želio steći zvanje višeg zubara, odlazio je na školovanje na dvogodišnju Višu zubarsku školu u Rijeci.

U vrijeme postojanja srednje zubarske škole uporedo je egzistirala i srednja zubotehnička škola. Zubari su bili obučeni za vađenje i popravljanje zuba, oni nisu imali titulu doktora niti su imali pravo da pišu recepte.

Godine 1960, pod okriljem Medicinskog fakulteta u Sarajevu, upisuje se prva generacija Stomatološkog smjera Medicinskog fakulteta u Sarajevu

U februaru 1962. počinje sa radom Stomatološka klinika Medicinskog fakulteta u Sarajevu u zgradi Zubarske škole kraj Katedrale.

Foto: kinder-smile.com

1973.godine počinje druga razvojna faza Fakulteta, useljavanjem u novu zgradu na lokaciji Bolnička 4, gdje se do danas nalazi.

1975.godine potvrđuje se status Stomatološkog fakulteta kao člana Univerziteta u Sarajevu.

Završetkom Stomatološkog fakulteta sticao se naziv stomatologa, nakon čega je uslijedila borba za sticanje naziva doktora stomatologije. Da bi stekli naziv doktora, stomatolozi su morali položiti ukupno 53 predmeta, od toga 35 medicinskih predmata i 17 stručnih stomatoloških predmeta.

Ukupan broj predmeta na Medicinskom fakultetu je 38.
E u tome je razlika između zubara i doktora stomatologije.

(Zahvaljujem se dr. Majdi Durkalić i prof. dr. Almi Konjhodzić, koje su mi na osnovu njima poznatih istorijskih podataka, pomogle da napišem ovaj tekst. S ljubavlju, dr. Lejla)

Izvor: Poduzetnice

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -