NaslovnaZanimljivostiKoliko zarađuju stomatolozi u britanskom javnom zdravstvu

Koliko zarađuju stomatolozi u britanskom javnom zdravstvu

- Advertisement -

Britanska Vlada će ponuditi stotinama stomatologa jednokratnu isplatu do 20 hiljada funti (oko 24 hiljade eura) kako bi radili u tzv. “stomatološkim pustinjama”, djelovima zemlje gdje milion pacijenata čeka dvije ili više godina kako bi zakazali tretman.


Britanci se suočavaju sa velikom stomatološkom krizom, jer stomatolozi zaposleni u javnom zdravstvu ne mogu da odgovore na potražnju za njihovim uslugama, dok mnogi građani ne mogu da priušte izuzetno skupe stomatološke usluge u privatnom sektoru.

Zbog toga sve više Britanaca, onih koji to mogu sebi da obezbijede, putuje u druge zemlje poput Turske, kako bi jeftinije riješili svoje stomatološke probleme. Oni drugi se snalaze sami, pa se nerijetko u medijima pojavljuju vijesti o građanima koji su sami sebi vadili zube kliještima, jer više nisu mogli da trpe neponošljiv bol čekajući slobodan termin kod stomatologa.

Britansko javno zdravstvo (NHS) će angažovati 240 stomatologa, otprilike 1 odsto radne snage, koji će u srijedu dobiti uplate kako bi radili do tri godine u područjima nazvanim “stomatološke pustinje”. Do ove odluke je došlo nakon što je policija morala intervenisati u Bristolu, gdje je došlo do komešanja kada je više stotina pacijenata čekalo u redu za registraciju u novoj stomatološkoj praksi, u dijelu zemlje gdje manje od 1 odsto NHS ordinacija prihvata nove odrasle pacijente.

foto: Freepik

Stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da je stomatologija u javnom zdravstvu Britanije na koljenima, a stomatolozi je sve češće napuštaju zbog ogromnog pritiska, prenatrpanosti poslom i slabijih finansijskih benefita u odnosu na privatni sektor.

Koliko zapravo zarađuje stomatolog NHS-a?

Ovom temom bavio se iNews, koji navodi da stomatolozi zaposleni u NHS-u mogu zaraditi osnovnu platu od 47 do 101 hiljade funti godišnje, odnosno od oko četiri do osam i po hiljada funti (skoro deset hiljada eura) mjesečno.

Prosječna plata stomatologa u NHS-u, prema Dentalyju, iznosi 74.788 funti (87.563 eura) godišnje, odnosno malo preko šest hiljada mjesečno. Plate variraju zavisno od faktora kao što su nivo obrazovanja i godine iskustva, a poseban odbor ih revidira svake godine. Dodatno se plaća svaki rad preko 40 sati sedmično, plata se povećava za 37 odsto za rad u noćnim smjenama, a tu su i naknade za rad vikendom ili za dežurstva.

Koliko NHS stomatolozi naplaćuju svoje usluge?

Dok neki ljudi koji spadaju u određene kategorije ne moraju da plaćaju za stomatološke tretmane u Engleskoj, za one koje moraju postoje tri kategorije naplate zavisno od nivoa usluge koji se traži.

Prva kategorija košta 25.80 funti (30 eura), a odnosi se na preglede, dijagnoze, rendgen snimke, čišćenje zuba i planiranje daljih tretmana. Takođe se odnosi i na bilo kakvu vrstu hitne njege koja se može obaviti tokom jedne posjete, kao što su ublažavanje bolova i privremeni ispuni.

Druga kategorija košta 70.70 funti (82 eura), a pokriva usluge kao što su plombiranje, tretman kanala korijena i vađenje zuba.

Treća kategorija vrijedi 306.80 funti (oko 360 eura), a odnosi se na kompleksnije procedure poput izrade krunica, mostova, štitnika za zube i proteza.

Besplatna stomatološka njega u NHS sistemu obezbijeđena je za mlađe od 18 godina, trudnice ili žene koje su se porodile u prethodnih 12 mjeseci, pacijente koji su na tretmanu u NHS bolnicama, ljude koji spadaju u kategoriju najniže plaćenih, te mladi koji zavise od nekoga sa najnižim primanjima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -