NaslovnaObavještenjaKako hormonske promjene utiču na oralno zdravlje kod žena

Kako hormonske promjene utiču na oralno zdravlje kod žena

- Advertisement -

Hormoni igraju važnu ulogu u našem tijelu, utičući na različite sisteme, uključujući oralno zdravlje. Oni utiču na tjelesnu težinu, raspoloženje, seksualni nagon, stanje zuba, a za mnoge je sigurno iznenađenje saznanje da mogu učiniti da budete ranjiviji na bolesti desni.


Žene prolaze kroz brojne hormonalne promjene tokom života, a ove fluktuacije mogu značajno uticati na stanje u ustima. Stručnjaci ukazuju da su žene osjetljivije na prisustvo plaka i bakterija u blizini desni kada su nivoi njihovih hormona povećani.

Pubertet

Dok su djevojčice u pubertetu, tijelo proizvodi više hormona, podstičući desetine fizičkih transformacija. Neke od promjena o kojima se često ne govori događaju se u ustima. Zbog povećanih nivoa estrogena i progesterona, čirevi na sluznici i crvene, natečene desni koje krvare često su iskustvo djevojčica u pubertetu.

Održavanje odlične oralne higijene redovnim pranjem zuba, svakodnevnim čišćenjem zubnim koncem i stomatološkim pregledima na svakih šest mjeseci ključno je za izbjegavanje ovih neugodnih oralnih simptoma. Ove navike efikasno umanjuju inflamaciju i oralne nelagode.

Menstruacija

Iako većina žena ne primjećuje nikakve promjene u ustima prije svog menstrualnog ciklusa, nije neuobičajeno da neke žene doživljavaju osjetljive desni koje krvare i natečene pljuvačne žlijezde. Hormonske promjene prije i tokom menstrualnog ciklusa izazivaju ove nelagode, koje obično prolaze nakon ciklusa. Međutim, ako se ovi simptomi nastave i nakon menstruacije, to može ukazivati na druge stomatološke probleme.

Žene bi trebalo da održavaju dosljednu oralnu higijenu tokom svog menstrualnog ciklusa, sa posebnom pažnjom sedmiu prije i tokom menstruacije. Ako se osjetljivost desni poveća tokom ovog perioda, preporučujemo da zakazujete svoje polugodišnje stomatološko čišćenje otprilike nedjelju dana po završetku menstrualnog ciklusa.

Kontraceptivne pilule

Istorijski gledano, upala je bila uobičajena nuspojava kontracepcijskih sredstava. Međutim, moderni hormonski kontraceptivi sadrže znatno niže nivoe estrogena i progesterona, čineći malo vjerovatnom upalu desni, prema časopisu Periodontology 2000. Ipak, važno je obavijestiti svog stomatologa ako koristite hormonalnu kontracepciju, jer određeni ljekovi propisani za probleme sa zubima mogu uticati na efikasnost hormonskih kontraceptiva.

Osim toga, žene koje koriste oralnu kontracepciju imaju gotovo dvostruko veći rizik od iskustva suvog alveolusa, izuzetno bolnog stanja koje može nastati nakon vađenja zuba kada se krvni ugrušak u alveolusu zuba izmjesti ili se razgradi, izlažući kost ispod. Mada se rijetko dešava, suvi alveolus može dovesti do infekcija ili drugih težih komplikacija.

Trudnoća

Česta je zabluda da posjeta stomatologu tokom trudnoće nije sigurna. Međutim, ovo je netačno. Stomatološka njega tokom trudnoće ne samo da je potpuno sigurna, već je i nužna. Hormoni trudnoće povećavaju rizik od bolesti desni. Zapravo, gotovo 60 do 75 odsto trudnica doživljava rani stadijum bolesti desni koji se zove gingivitis. Do gingivitisa obično dolaze u periodu od drugog do osmog mjeseca trudnoće. Značajni simptomi gingivitisa uključuju crvene, osjetljive i krvave desni.

Srećom, održavanje redovne svakodnevne oralne higijene, poput redovnog pranja i korišćenja konca za zube, može efikasno upravljati ovim stanjem. Dodatno, vaš stomatolog može preporučiti češće čišćenje tokom drugog i trećeg tromjesečja kako bi kontrolisao i spriječio napredovanje gingivitisa.

Menopauza

Menopauza donosi mnoge promjene u život i tijelo žene. Promjene na nivou hormona mogu izazvati nekoliko oralnih simptoma za žene u menopauzi, uključujući promijenjen ukus, osjećaj peckanja u ustima i povećanu osjetljivost. Osim toga, menopauza može dovesti do dva glavna oralna problema: suvih usta i gubitka kostiju.

Pljuvačka je važna tjelesna tečnost koja pomaže da se održi zdravlje usta, regulišući nivo bakterija i uklanjajući čestice hrane. Suva usta mogu biti neugodna i povećati rizik od karijesa, bolesti desni, oralnih infekcija i lošeg zadaha. Ako imate suva usta, sisanje leda, povećanje unosa vode i korišćenje spreja za suva usta mogu umanjiti ovo stanje i pomoći u održavanju oralnog zdravlja. Izbjegavanje duvana, alkohola, kofeina i začinjene hrane takođe dosta pomaže.

Tokom menopauze, smanjena količina estrogena povećava i rizik od gubitka gustine kostiju. Vaša vilica čvrsto drži zube na mjestu, a kada se ova kost pogorša, može doći do gubitka zuba. Razgovarajte sa svojim stomatologom i izabranim ljekarom kako biste osigurali adekvatan unos kalcijuma i vitamina D u vašoj ishrani kako biste smanjili rizik od gubitka kostiju, a preporučuje se i da ne pušite i izbjegavate konzumaciju alkohola. Jedan od znakova gubitka kosti može biti povlačenje desni, a kada do toga dođe, zub je više izložen što uvećava rizik od njegovog propadanja. Ako su i usta suva, to je već dupla opasnost.

Hormonske promjene mogu značajno uticati na oralno zdravlje žena, zato slobodno na sljedećem stomatološkom pregledu postavite stomatologu bilo kakva pitanja koja imate o tome.

Kako biste prevenirali potencijalne oralne probleme poput propadanja zuba i bolesti desni pobrinite se da perete zube dva puta dnevno sa fluoridnom pastom, a zatim ih očistite koncem i isperite antiseptičkim sredstvom za ispiranje usta. Posjećujte stomatologa makar dva puta godišnje zbog pregleda i profesionalnog čišćenja, trudite se da vaša ishrana bude balansirana i izbjegavajte slatkiše i hranu punu ugljenih hidrata, a ako se već dugo borite sa suvim ustima, konsultujte se sa stomatologom kako da riješite ovaj problem.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -