fbpx
NaslovnaObavještenjaNatečene desni ne smijete da ignorišite

Natečene desni ne smijete da ignorišite

- Advertisement -

Rasprava o oralnom zdravlju uglavnom se vrti oko toga kako održavati zube bijelim i bez karijesa. Našim desnima se ne pridaje toliko pažnja. Jedini put kada se sjetimo da ih uopšte imamo je kada krvare ili nateknu. Otečene desni obično uzrokuje loša oralna higijena.
„Plak je meka ljepljiva tvar koja se tokom dana neprestano formira u ustima i sadrži milione bakterija“, upozoravaju stručnjaci.
Svaki plak koji se ne uklanja između zuba s vremenom će otvrdnuti i pretvoriti se u kamenac, što se, nažalost, ne može riješiti četkicom za zube, tvrdi stomatolog Ostin. Trebaće posjeta svog stomatologa radi profesionalnog čišćenja. Ako desni nateknu i ne vrate se u normalu u roku od dvije nedelje, stručnjaci preporučuju da se posavjetujete sa svojim stomatologom. Evo kojih su to 10 mogućih razloga zbog kojih su vam desni natečene.

Gingivitis
Najčešći okidač otečenih desni je gingivitis, blagi oblik bolesti desni. S vremenom, bakterije i čestice hrane stvaraju sloj plaka na zubima, a ako se on ne tretira pravilno, plak postaje zubni kamenac. Ako se ne liječi, gingivitis može prerasti u parodontitis (uznapredovala vrsta bolest desni) i dovesti do gubitka zuba. Važno je da kada god naiđete na otekle desni koje krvare, da odete kod stomatologa da provjeri i ustanovi uzrok. Zavisno o težini bolesti, stomatolog vam može pokazati najbolji način četkanja i propisati oralne antibiotike ili lijek za ispiranje usta.
U zubima vam se nešto zaglavilo
Ako vam je natečen samo jedan zub i to područje, moguće je da je čestica hrane zarobljena ispod linije desni. Zbog toga se tijelo pokušava boriti protiv bakterija od neželjene hrane, što rezultira upalom okolnog tkiva. Ako upala prelazi iz manje nelagode u značajnu bol, obratite se svom stomatologu.

Može doći do zaraze
Jedna od najčešćih infekcija koja može prouzrokovati bubrenje desni – naročito kod djece, ali i kod odraslih, naziva se gingivostomatitis. Ova infekcija može biti posljedica virusne ili bakterijske infekcije, a često je praćena pojavom oralnih čireva. Iako se tijelo uopšteno može samostalno boriti protiv infekcije, nelagoda vas može uputiti pravo u stolicu vašeg stomatologa, koji će sanitirati zaraženo područje i u većini slučajeva propisati antibiotik.
Novi lijek
Neki lijekovi mogu uzrokovati oticanje desni kao jednu od nuspojava, uključujući i lijekove za krvni pritisak koji sadrže blokatore kalcijevih kanala, poput verapamila i diltiazema. Lijekovi poput fenitoina mogu prouzrokovati gingivalni rast, gdje tkivo zapravo raste preko zuba.

Nedostatak vitamina
Manjak vitamina nije tako rasprostranjen kao nekada, ali i dalje se događaju otečene desni koje su posljedica pothranjenosti, posebno među starijim pacijentima koji možda ne drže uravnotežene prehrane. Mnogi vitamini igraju ulogu u dobrom oralnom zdravlju, ali nedovoljan unos vitamina B i C obično rezultira otečenim desnima, a vitamin C ključan je u obnavljanju desni.
„Povećavanje unosa vitamina K, takođe, bi moglo biti od pomoći jer ako vam nedostaje vitamin K, vaše desni mogu nateći i krvariti lakše kada dođu u kontakt sa bakterijskim plakom i kamencom“, objašnjava stomatolog Ostin.
Samo vaš stomatolog, uz savjetovanje s vašim doktorom opšte prakse, može utvrditi da li pothranjenost uzrokuje bolne desni. Nakon njihove potvrde, možete piti vitaminske suplemente.

Hormonalne promjene
„Žene mogu imati natečene desni tokom nekih perioda u životu kada se događaju hormonalne promjene, poput puberteta, menstruacije, trudnoće, menopauze i korištenja kontracepcijskih pilula“, objašnjava Ostin.
To je zato što hormoni utjiu na to kako tkivo vaših desni reaguje na toksine koji se oslobađaju iz bakterijskog plaka i zubnog kamenca. Povišenje hormona estrogena i progesterona povećava mogućnost iritacije desni i oteklina uzrokovanih plakom. Ako već imate svoju rutinu čišćenja zuba, a zubno meso vam još uvijek stvara probleme, stomatolog Ostin preporučuje savjetovanje sa svojim ljekarom.
Prelazak na novu pastu za zube izaziva iritaciju

Sastojci paste za zube i sredstva za ispiranje usta mogu nadražiti tkivo desni i čak uzrokovati i alergijske reakcije, posebno ako nastavite s korištenjem (naprimjer, kada ne znate da je to reakcija na proizvod za njegu usne šupljine).
„Prepoznavanje sastojka i uklanjanje istih sastojaka iz svakodnevne rutine često je dovoljno da vam desni zacijele“, kaže dermatologinja Cipora Šinhaus.
Uobičajeni sastojci koji mogu izazvati neugodan oralni dermatitis su vodikov peroksid (izbjeljivanje zubi), alkohol (sredstvo za ispiranje usta), soda bikarbona (pasta za zube) i cimet (žvakaća guma).

Zubna pomagala vam stvaraju probleme
„Loše uklapanje proteze, ili čak aparatića za zube mogu nadražiti desni, što dovodi do upale i oticanja“, tvrdi stomatolog Šinhaus.
Uklanjanje uređaja ili njegovo pravilno postavljanje tako da ne dodiruju desni obično mogu zaustaviti oštećenja i otekline.
Iskrivljeni zubi mogu stvarati probleme
„Nepravilnost vaših zuba može uticati na to koliko dobro im možete pristupiti i pravilno ih iščetkati kako biste uklonili bakterijski plak. Poravnavanjem i ispravljanjem zuba možete dobiti bolji pristup čišćenju ispod desni gdje nakupljanje plaka uzrokuje infekcije desni i otekline“, objašnjava dr Ostin.

Imate lošije zdravstveno stanje
Otečene desni mogu biti znak lošeg zdravstvenog stanja, poput dijabetesa. Glukoza je prisutna u slini, tako da kada vam šećer u krvi nestane, viši nivo glukoze u vašoj slini pomaže bakterijama da rastu, što na kraju može dovesti do bolesti desni, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti.
Ako se oteklina nastavi, pogotovo ako je povezana sa drugim simptomima poput temperature, noćnog znojenja, umora i neobjašnjivog gubitka tjelesne težine, potražite svog doktora da vam provjeri krvnu sliku.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -