NaslovnaSavjetiKada je na redu intradentalna higijena?

Kada je na redu intradentalna higijena?

- Advertisement -

Da je oralno zdravlje sastavni dio cjelokupnog zdravlja i važan činilac ukupnog kvaliteta života, naučili smo. Da je zube potrebno četkati dva-tri puta dnevno, znamo. Prihvatili smo i usvojili. Ono je postalo dio naše svakodnevne oralne higijene. Jesmo li na nešto ipak zaboravili? Oralna higijena je puno više od samog četkanja zuba. A kada je na redu intradentalna higijena? Trebala bi biti već od danas! Zajedno sa higijenom cijele usne šupljine predstavlja sastavni dio oralne higijene. Bilo namjerno ili slučajno, na nju ne smijete zaboraviti.

Intradentalnom higijenom do međuzubnih prostora
Mislili ste da je za prevenciju zubnog plaka, karijesa i parodontalnih bolesti dovoljno samo četkanje zubi? Ako je tako, varate se. Bez obzira na to što zube četkate redovno i temeljno, četkica za zube može očistiti samo vanjsku, unutrašnju i ugriznu površinu zuba. Prema tome, površine između zuba ostaju netaknute. Za takva je mjesta potrebna dodatna higijena. Pronaći ćete ju pod nazivom “intradentalna” ili međuzubna higijena. Dakle, to je higijena svih prostora među zubima do kojih se standardnim četkanjem ne može doći. Zbog zaustavljanja hrane, takva su područja idealna mjesta za nakupljanje bakterija. Time počinju i prvi stomatološki problemi – stvaranje zubnog plaka.

Da pojasnimo, zubni plak je ljepljivi sloj bakterija, ostataka hrane i odumrlih stanica koji se počinje stvarati čim operete zube. Opasan je jer vrlo brzo može napredovati do zubnog karijesa i lošeg zadaha. Nažalost, tu priča ne završava. Zubni plak se smatra i glavnim uzrokom parodontnih bolesti, primjer gingivitisa i parodontitisa. Dopustite li parodontnim bolestima da se razviju, stvoriće vam velike probleme: od boli, poteškoća sa jedenjem i govorom pa sve do narušavanja samopouzdanja. U ekstremnim slučajevima, mogu dovesti do gubitka zuba i potrebe za operacijom. Sve će vam to stvoriti visoke i potpuno nepotrebne troškove liječenja koje bi mogli iskoristiti za kupovinu intradentalnih sredstava.

Koja intradentalna sredstva odabrati?
Mijenjajte svoje ponašanje dok nije prekasno! Mijenjajte i svoje navike jer rješenje za intradentalnu higijenu i prevenciju stomatoloških problema postoji! Razmišljate li kako ih spriječiti? Tu su intradentalna sredstva koja pomažu u uklanjanju zubnih naslaga u međuzubnim područjima. Postoji nekoliko načina: zubni konac, intradentalne četkice, štapići za čišćenje zuba i oralni irigatori. Sredstvo koje se obično koristi zajedno sa zubnom pastom i četkicom za zube jest zubni konac. Stomatolozi ga preporučuju kao učinkovito sredstvo za prevenciju karijesa i parodontnih bolesti, ali i naglašavaju važnost njegove pravilne primjene. Naime, krivom upotrebom konca možete oštetiti desni i nanijeti više štete nego koristi. Krvarenje i bol koji se pritom javljaju najčešće su razlog prekida korištenja konca.

Zamjenjuje se intradentalnim četkicama koje imaju puno bolji pristup do svih teže dostupnih mjesta, naprimjer do prostora između kutnjaka, ispod mostova, oko krunica i aparatića za zube. Zbog toga učinkovitije čiste međuzubne prostore. Jeste li imali prilike da vidite kako izgledaju? Intradentalne četkice su tanke, okruglog ili stožastog oblika s malim dlačicama na vrhu koje se mogu umetnuti između zuba. Manje su poznati štapići za čišćenje zuba i oralni irigatori (tuš za zube) koji, takođe, pomažu u učinkovitoj intradentalnoj higijeni te u smanjenju plaka i gingivitisa. Koje ćete intradentalno sredstvo odabrati, zavisi o više faktora. Imajte na umu da su vaši međuzubni prostori specifične veličine pa morate odabrati intradentalno sredstvo koje će vama najviše odgovarati. Ne ustručavajte se potražiti pomoć stomatologa jer možete učiniti veliki preokret u održavanju oralnog zdravlja. (www.med.over.net)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -