NaslovnaSavjetiJe li disanje kroz usta loše po oralno zdravlje?

Je li disanje kroz usta loše po oralno zdravlje?

- Advertisement -

Svi znamo da je održavanje oralne higijene važno za opšte blagostanje, ali koliko način na koji dišemo može uticati na oralno zdravlje? Dosta, tvrde eksperti, i to na različite načine.


Kod djece disanje kroz usta može uticati na razvoj zuba. Rezultat može biti neravnoteža mišića, što dalje može prouzrokovati promjene u licu i nepravilan položaj zuba. Disanje kroz usta uzrokuje i suva usta, a proizvodnja pljuvačke je veoma važna za održavanje oralnog zdravlja.

Osim što ima svoju ulogu u varenju, ona pomaže u ispiranju ostataka hrane sa zuba i desni, smanjuje nakupljanje plaka, ima antibakterijski učinak, neutrališe kiselinu i snabdjeva zube potrebnim mineralima. Zbog svojih raznovrsnih funkcija u ustima, pljuvačka pomaže u sprečavanju lošeg zadaha, karijesa i bolesti desni.

Hidriranje je važno

Disanje kroz usta takože može dovesti do neravnoteže u nivou pH vrijednosti u ustima, što takođe može uzrokovati karijes i druge probleme sa oralnim zdravljem. Dugotrajno disanje kroz usta povećava rizik od bolesti desni i problema sa poravnanjem zuba i vilice.

Da biste izbjegli disanje kroz usta, potrebno je pronaći osnovni uzrok, što može zahtijevati liječenje. S obzirom na sezonu prehlade i gripe koja otežava disanje kroz nos, onima koji boluju se preporučuje da ostanu hidratizovani neprekidnim ispijanjem vode i da održavaju oralnu higijenu kod kuće. Ako pijete dovoljno vode, to pomaže razrjeđivanju sluzi, čime se olakšava disanje kroz nos.


Čistite nos i jačajte mišiće

Stomatolozi takođe predlažu izbjegavanje alergena poput peruti kućnih ljubimaca, prašine i buđi, koji mogu izazvati začepljenje nosa i disanje kroz nos. Upotreba nosnih sprejeva može pomoći u smanjenju zagušenja, a vježbe disanja kroz jačaju mišiće i tkiva u nosu, te poboljšavaju ukupni protok vazduha.

Ljudima kojima se nakuplja sluz preporučuje se da spavaju sa podignutim glavama na više čvrstih jastuka, a ako ovaj trik ne djeluje, potrebno je javiti se ljekaru, jer je moguće da imaju alergiju ili polipe koji ometaju nosne prolaze i čine disanje kroz nos teškim.

Održavajte oralnu higijenu

U međuvremenu, važno je redovno prati zube, barem dva puta dnevno, čistiti ih koncem bar jednom dnevno i piti puno vode kako bi usta ostala vlažna tokom dana. Upotreba strugača za jezik i sredstava za ispiranje usta takođe može pomoći u uklanjanju čestica hrane i bakterija iz usta. Na kraju, važno je i posjećivati stomatologa svakih šest mjeseci radi profesionalnog čišćenja i pregleda.

Ako se suočavate sa disanjem kroz usta, od pomoći mogu biti fiziološki rastvori koji pomažu ispiranje sluzi i bakterija koje mogu da prouzrokuju karijes. Preporučuje se i izbjegavanje gaziranih i pića koja sadrže kiseline koje mogu nagrizati zubnu gleđ, te upotreba žvakaćih guma bez šećera kako bi se podstakla proizvodnja pljuvačke i ispiranje bakterija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -