NaslovnaSavjetiStomatolog poručuje: Čišćenje nosa je važno koliko i pranje zuba

Stomatolog poručuje: Čišćenje nosa je važno koliko i pranje zuba

- Advertisement -

Oprali ste zube, presvukli se u pidžamu i spremni ste za krevet. Ne tako brzo, kaže jedan ekspert, jer niste završili sav posao. Isprazniti nos može biti jednako važno prije spavanja kao i pranje zuba.


Tako tvrdi britanski stomatolog Sebastijan Lomas, koji putem društvene mreže TikTok dijeli savjete svojim pratiocima, kojih ima preko 21 hiljade.

“Vrijeme je da čišćenje nosa uvedete u svoju rutinu pred spavanje. To je važno isto koliko i pranje zuba. Razlog? Kada osigurate da su vaši sinusi čisti bolje ćete spavati i nećete hrkati”, poručio je ljekar svojim pratiocima.

Hrkanje nije samo neugodna navika, ono može probuditi tokom noći kako one koji hrču, tako i one sa kojima dijele krevet, zbog čega će se osjećati iscrpljeno tokom cijelog dana.

U ozbiljnijim slučajevima hrkanje može biti signal zdravstvenih problema kao što su opstruktivna apneja, često stanje povezano sa srčanim problemima koje može biti fatalno ako se ne liječi.

“Ako ne možete da dišete kroz, disaćete na usta i počećete da hrčete”, kazao je Lomas.
Britanski stomatolog je pokazao i kako se na pravi način čiste sinusi. Stojeći uspravno, udahnete snažno kroz nos, a onda opet izdahnete kroz nos držeći usta zatvorenim. Zatim zapušite nos i pomjerate glavu sa jedne na drugu stranu dok uši gotovo ne dotaknu ramena i dok ne počnete da osjećate pritisak u ušima. Tako radite dva minuta, a onda otpušite nos i ponovo jako udahnete i izdahnete.

Prema nekim istraživanjima, svaka druga osoba hrče bar u nekom trenutku svog života. Ova navika češća je kod muškaraca, a sve prisutnija kako starate. Oko 40 odsto muškaraca i 24 odsto žena hrče tokom cijelog života. Najčešći uzroci hrkanja su povećanje tjelesne težine, alergije, konzumacija alkohola, neprirodan položaj tokom spavanja i određeni ljekovi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -