NaslovnaObavještenjaZašto imate suva usta i kako to promijeniti?

Zašto imate suva usta i kako to promijeniti?

- Advertisement -

Suva usta više djeluju kao dosadna gnjavaža nego simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Vaš organizam s razlogom stvara slinu u ustima.

“Bakterije koje uzrokuju propadanje zuba i paradentozu, razvijaju se u suvom okruženju“, kaže Met Mesina, stomatolog iz Klivlenda i portparol Američke stomatološke organizacije.

Foto: citydentists.co.nz

Iako karijes smrdi, veći razlog za zabrinutost je bolest desni. Neka istraživanja pokazuju kako sistemska upala paradentoze može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ako vam to ne zvuči dovoljno grozno, vaša slina je alkalna i pomaže zaštititi zube od korozije uzrokovane kiselinama iz hrane, kaže dr Mesina.

Bolno grlo, problemi s gutanjem i govorom, te osjećaj pečenja u ustima, takođe su neugodni i bolni simptomi suvih usta. Zbog svih ovih razloga, suva usta su opasno stanje koje može dovesti do mnogih drugih problema ako se ne liječi. Donosimo pet uobičajenih uzroka suvih usta i kako ih riješiti.

Lijekovi na recept
Mesina naglašava kako su suva usta nuspojava preko 600 lijekova. To uključuje i popularne grupe lijekova poput onih za želudac, krvni pritisak i lijekova za psihičke poremećaje.

Foto: express.co.uk

Starenje
“Kako starimo, naše žlijezde slinovnice ne rade dobro kao što bi trebale. Zbog toga proizvodimo manje sline“, kaže dr Mesina.
Suva usta dodajte listu nepoželjnih posljedica starenja.

Dehidracija
Mala promjena u stanju vode u organizmu dovodi do poteškoća u proizvodnji sline. „Prosječan Amerikanac je dehidriran do nekog stepena, što može uzrokovati ili se iskazivati suvim ustima.“
Problemi s disanjem
Problemi sa sinusima ili septumom – pregradom koja dijeli lijevu nosnicu od desne mogu otežati disanje na nos, kaže dr Mesina.
„Disanje na usta svakako može rezultirati suvim ustima“.

Liječenje karcinoma
I radijacija i hemoterapija uzrokuju suva usta, kaže dr Džef Burgs, sa Stomatološkog univerziteta u Vašingtonu. Postoji i nekoliko poremećaja žlijezda slinovnica koji mogu uzrokovati ekstremno suva usta.

Kako liječiti suva usta
Dr Mesina za početak savjetuje da trebate da pijete više vode. To vrijedi duplo ako imate suva usta nakon konzumacije alkohola. (Pića koja sadrže tanin, poput crnog vina, izvlače vlagu iz usta). Žvakanje žvakaćih guma bez šećera može podstaknuti proizvodnju sline.

Ako vam voda i žvakaće gume ne pomažu, dr Burgs savjetuje da isprobate neke od proizvoda za ispiranje usta i paste za zube koje mnogi ljudi sa suvim ustima smatraju učinkovitima.

“Takve proizvode možete kupiti bez recepta, a mogu vam pomoći stimulirati proizvodnju sline. Pastile ili sprejevi koji zamjenjuju slinu, takođe, pomažu mnogim ljudima, dodaje. Ali većina njih je učinkovita samo danju. Ako vam propisani lijekovi uzrokuju suva usta, razgovarajte s doktorom o drugoj opciji, koja djeluje na problem bez uzrokovanja suvih usta (ili iskušajte prirodnu alernativu). Svakodnevnoj njezi zuba dodajte sredstvo za ispiranje na bazi fluora. To može pomoći u prevenciji karijesa i propadanja zuba uzrokovanih suvim ustima“, kaže Burgs.

Na kraju, pacijentima koji proizvode premalo sline zbog liječenja karcinoma ili drugih hroničnih bolesti, mogao bi pomoći lijek koji se dobija na recept po imenu pilocarpene.
„Obično se koristi kada žlijezde slinovnice ne proizvode dovoljno sline“.

U svakom slučaju, doktori predlažu da se u vezi suvih usta obratite stomatologu. On vam može dati stručan savjet na temelju pregleda.
„Najbolji lijek zavisi o pojedincu. Ako vam suva usta smetaju, otiđite na pregled“, “, kaže Burgs.

Izvor: Menshealth

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -