NaslovnaZanimljivostiFlaširana voda može ugoziti zdravlje zuba

Flaširana voda može ugoziti zdravlje zuba

- Advertisement -

Istraživanja koja su izvršena u Njukaslu, na 25 popularnih brendova različitih flaširanih voda pokazala su da ne sadrže dovoljno fluora kako bi zaštitila dječje zube. Nedostatak fluora u organizmu kod djece navodno dovodi do pojave zubnog karjesa, a kod odraslih najvjerovatnije do osteoporoze. U čak 75 odsto slučajeva koncentracija fluora koja je bila naznačena na etiketama flaširanih voda nije bila tačna.

Nedostatak fluora u organizmu javlja se prije svega u oblastima gdje voda nije fluorisana, a polako i u ostalim zemljama.

Istraživači koji su članak objavili u British Dental Journal uporedili su unos fluora kod djece koja su pila samo flaširanu vodu i kojoj je hrana spremana sa flaširanom vodom, sa djecom koja su koristila vodu iz slavine.

Otkrili su da su djeca koja su pila flaširanu vodu dobijala između 26 i 48 odsto manje fluora u poređenju sa onima koji su pili vodu sa česme.

Istraživači kažu da se u Velikoj Britaniji popularnost flaširane vode povećava iz godine u godinu. Taklo je 1995. godine potrošeno 800 miliona litara flaširane vode, dok je 2000. godine taj broj porastao na 1.39 milijardi.

Predviđa se da je narednih godina porastao za još 70 odsto. Kako će se to odraziti na buduće generacije ostaje da se vidi.

Zato nemojte biti isključivi u konzumaciji vode i ne vjerujte mnogo reklamama.

Izvor: Mojdoktor.me

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -