NaslovnaSavjetiFistula može da izazove brojne probleme, ne ignorišite simptome

Fistula može da izazove brojne probleme, ne ignorišite simptome

- Advertisement -

Fistulu pacijenti često opisuju kao bubuljicu na desnima i ona otprilike tako i izgleda.

Fistula se često poistovjećuje sa aftom ali nije riječ o istoj stvari. Naime, fistula predstavlja otvor kroz koji gnoj izlazi i ostavlja u ustima neprijatan slankast ukus. Javlja se kao posljedica bakterijske infekcije korijena zuba i prvi korak u liječenju jeste dreniranje. Iako fistula nije ta koja boli već zapravo boli proces koji se dešava do formiranja fistule, nikako je ne treba zanemariti. Naprotiv. Fistula može da stvori mnoge probleme i često zna da dovede i do gubitka zuba.

Infekcija često nastaje zbog karijesa, ali može da se javi i zbog neke od povreda zuba i tako dalje prouzrokuje stvaranje gnoja koji izlazi kroz kanal koji se zove fistula. Stomatolog će drenažom da ublaži situaciju ali to ne znači da će drenaža da izliječi ovaj problem. Uglavnom nakon drenaže slijedi uklanjanje vrha korijena, a potom se terapijom tretira korijen. Često se tokom procesa liječenja koriste i antibiotici.

Foto: Freepik

Određeni broj slučajeva završi tako što dođe do gubitka zuba, a jako rijedak broj situacija je kada infkecija dospije u krvotok i izazove sepsu.

Kako da prepoznate fistulu?

Osim bola, fistulu obično prati i gnojni iscjedak, povišena temepratura, bol koji se prositire na više zuba, a vrlo često i otok.

Veoma je važno da zubara posjetite što prije jer fistulu nećete riješiti kod kuće antibioticima i čajevima za ispiranje desni već samo možete vremenom da napravite svojim zubima veću štetu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -