NaslovnaSavjetiDr Stajčić: Ugradnja implanta u viličnu kost, smatra se najuspješnijim zahvatom...

Dr Stajčić: Ugradnja implanta u viličnu kost, smatra se najuspješnijim zahvatom u medicini uopšte

- Advertisement -

Oralna implantologija predstavlja najmlađu, ali ujedno i granu stomatologije koja se najbrže razvijala. Danas se dentalni implanti smatraju najboljom metodom u rekonstrukciji izgubljenih zuba. Implant je titanijumski šraf koji imitira korijen zuba, ugradnjom u viličnu kost sa kojom vremenom sraste. Dentalni implant može biti sačinjen od dva materijala – titana ili cirkona. Titanski implanti su se bolje pokazali tokom stomatološke prakse. Najveći doprinos tome dala je sama priroda ovog materijala koji je biokompatibilan odnosno posjeduje sposobnost srastanja implanta sa viličnom kosti. Za razliku od zuba koje za viličnu kost vezuje meko tkivo, implanti su čvrsto fiksirani u samu viličnu kost.

-Ugradnja impanta u viličnu kost, kao zamjenika korijena zuba, smatra se danas najuspješnijim zahvatom u medicini uopšte, jer inplanti ostaju u 97 procenata. Da bi se ovo ostvarilo, potrebno je da implantološke zahvate obučeni kadar sa implantima najboljeg kvaliteta – kaže doktor Zoran Stajčić, specijalista maksilofacijalne i oralne hirurgije.
Prema njegovim riječima ne može se desiti da tijelo neće da primi implant.
-Gubitak implanta u smislu odbacivanja stranog tijela nije moguć. Nikada nikome tijelo nije odbacili implant, jer se ljudska kost i materijal od koga se pravi implant, a to je titan, lijepo slažu. Kost srasta oko implanta, prihvatajući ga kao svoje tkivo. Implanti nemaju ograničeni vijek trajanja.
-Implanti o kojima je riječ nemaju vijek trajanja, pacijentima se daje doživotna garancija za implante, o čemu se potpisuje i ugovor.

Kao i kod svih proizvoda, tako i kod implanata postoji razlika u kvalitetu.
-Na svjetskom tržištu su prisutna dva poroizvođača. Jedan je švedsko-američki, a drugi je je švajcarski, koji se odvajaju od ostalih ne samo po kvalitetu, izboru i vrsti implanata, već i po dostupnosti i podršci. Kako doktori, tako i pacijenti ne mogu imati dokaz o kvalitetu implanta. Garancija kvaliteta je ustvari implant poznatog proizvođača. Na tržištu Srbije, na sreću, registrovana su dva pomenuta, najkvalitetnija implantna sistema, a time dostupna i svakom doktoru stomatoligije i njegovim pacijentima. Nažalost, mogu se naći i implanti sumnjivog kvaliteta i nepoznatnih proizvođača, što u neku ruku predstavlja i rizik. Nije u pitanju samo kvalitet izrade, već i dostupnost jer manje poznate kompanije lako mogu da obustave proizvodnju ako je neprofitabilna i na taj način doktori i pacijenti ostaju bez implanta. Pacijent sam ne može da prepozna implant sumnjivog kvaliteta.

Zbog toga je važno da od svog doktora dobije sve valjane informacije.
-Treba tražiti od svog doktora da vam pokaže prospekt i internet stranicu inplanta koji vam preporučuje. Po obavljeno zahvatu mora vam napisati koja je vrsta implanta ugrađena. Na primjeru Nobel Biokar sistema se možete prepoznati kvalitet i sigurnost. Sam pogled na njihovu internet stranicu pokazuje o kakvom se proizvodu radi. Po završetku tretmana, pacijent dobija karticu sličnu kreditnoj kartici sa podacima o doktoru koji je ugradio inplant i knjižicu sa naljepnicama koji odgovaraju vrsti inplanta. Tako da gdje god da se pacijent nalazi, noseći karticu, podaci koje ima njegov doktor, mogu biti dostupni svima kojima trebaju, što daje veliku sigurnost i povjerenje.
Ono što je jako važno da u svaku vilicu mogu da se ugrade implanti. Čak i kod onih koji se mogu, prosto rečeno, da se smatraju eksremnim.

-Ne postoji stanje vilica koji se ne mogu pretvoriti u povoljne uslove za ugradnju implanta. To u ekstremnim slučajevima znači prebacivanje kostiju sa kuka ili poglavine na viličnu kost u opštoj anesteziji. Na prvi pogled zastrašujuće. Međutim, zadovoljstvo koje pružaju novi zubi, nadmašuje sve strahove, što se može vidjeti kod pacijenata koji su zatražili pomoć sa ovakvim stanjem. U jednom danu se može ugraditi 16 implantanata tipa Nobel aktiv. Sljedećeg dana pacijenti dobijaju provizorne zube, koje nose oko tri mjeseca. Potom se izrađuju keramički zubi na implantima. Budući da je implant medicinsko sredstvo, to ostaje u ljudskom tijelu do kraja života – zaključio je doktor Stajčić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -