NaslovnaSavjetiDeset stvari koje treba da znate prije nego što se odlučite za...

Deset stvari koje treba da znate prije nego što se odlučite za bijeljenje zuba

- Advertisement -

Vratili ste se preplanuli sa zimovanja, zadovoljni bojom lica ali ne i osmijehom koji bi mogao da bude ljepši, pada vam na pamet bijeljenje zuba…

Želite bijele zube, to je jasno ali je potrebno da znate sljedećih 10 stvari prije nego se odlučite na taj korak.

1.Zašto ljudi najčešće izbjeljuju zube?
Značajno uljepšati osmijeh u samo jednoj posjeti stomatologu, jedan je od prvih razloga za odlazak na bijeljenje zuba. Lijepi i bijeli zubi odaju utisak kompletnog sklada tijela i neizostavni su detalj da bi cjelokupni izgled bio savršen.

Foto: markhamdentalcentre.ca

Bez obzira da li je osoba javna ličnost ili ne, bijeli zubi ulivaju samopouzdanje, a na posmatrača ostavljaju utisak sklada i sigurnosti.

2.Da li je bijeljenje zuba štetno?
Bijeljenje zuba nije štetno, ako se radi na pouzdan i siguran način i ukoliko se koriste registrovana sredstva sa dozvolom za upotrebu u ove svrhe. Naravno preduslov je da ovaj postupak radi ljekar sa iskustvom.

3.Na koji način se radi bijeljenje zuba?
Izbjeljivanje zuba se radi na tri načina: laserski, lampom za izbjeljivanje zuba, a dostupni su i setovi za kućno bijeljenje zuba. Ova tri načina razlikuju se u tehnici koja se primjenjuje, po vremenu potrebnom za izbjeljivanje zuba i po dugotrajnosti rezultata bijeljenja.

Foto: independent.co.uk

4.Koje su razlike između različitih načina za bijeljenje zuba?
Za bijeljenje zuba lampom potrebne su dvije do maksimalno tri posete stomatologu. Sredstva koja se nanose se razlikuju pa se razlikuje i cijena beljenja zuba na ova dva načina, gdje je cena bijeljenja lampom nešto manja. Za kućno bijeljenje zuba izrađuju se individualni setovi za bijeljenje.

To su u stvari individualne folije za zube izrađene na osnovu otiska zuba u koje se nanese sredstvo za kućno bijeljenje. Folije sa sredstvom se ostavljaju da prenoće na zubima. Kada se jednom naprave, folije mogu da traju dugo, a kasnije se samo dodatno kupuje gel za beljenje.

5.Koliko dugo traju tako izbjeljeni zubi?
Efekat ordinacijskog bijeljenja zuba traje do godinu dana i umnogome zavisi od navika pacijenta (cigarete, kafa, obojena pića i sl.)

Foto: drlangberg.com

6.Zašto je bitno gdje se radi izbjeljivanje i zašto ne kod kozmetičara?
U kozmetičkim salonima se koriste obične paste za bijeljenje, a ne treba ni pominjati da su jedino stomatolozi stručni za pružanje ovakvog vida intervencija. Kozmetičari nisu kompetentni da prije bijeljenja zube očiste i procijene njihovo zdravstveno stanje.

7.Da li mogu da se izbijele avitalni, potamnjeli zubi?
Avitalni zubi tzv. „mrtvi zubi“, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korijena. To su oni zubi koji su liječeni, ili je na njima rađena operacija. Vremenom takvi zubi mijenjaju boju i postaju primjetno tamniji od okolnih „živih“ zuba.

8.Kakva su očekivanja?
Iskustva pacijenata u većini slučajeva jesu zadovoljavajuća. Razliku u boji izbjeljenih zuba i onih koji to nisu je očigledna, poslije samo jednog tretmana, dok se efekat pojačava još 24 sata sam od sebe, nakon aplikacije.

Ovo je veoma izraženo kod bijeljenja lampom gdje se poslije prvog tretmana dobija nešto svjetlija nijansa, u toku dana se ona dodatno posvijetli, a već sljedeći tretman dodatno pojača efekat. Potrebno zube očistiti od kamenca i naslaga. Ukoliko se ovo ne uradi kako treba, zubi će, u najmanju ruku, biti šareni.

Foto: techeduhp.com

Ukoliko se želi svjetlija nijansa, a zubi su imaju plombe, poželjno je zamijeniti i plombe, jer sredstva za bijeljenje ne djeluju na plombe pa će njihova boja ostati nepromijenjena i razlikovaće se od boje izbjeljenih zuba.

9.Da li prilikom bijeljenja stradaju desni?
Prije početka samog postupka, potrebno je izvršiti pažljivu zaštitu desni, kako sredstvo za bijeljenje ne bi moglo da ima kontakt sa desnima i iritira desni. Nakon zaštite desni, nanosi se sredstvo za bijeljenje zuba i prosvjetljava specijalnom lampom ili laserom.

10.Osobe kog uzrasta mogu bijeliti zube?
Za ovu proceduru odlučuju se osobe uglavom između 20 i 40 godina, rijetko kada mlađi od toga. Mladima ispod 18 godina zbog nedovršenog formiranja vilice se ova procedura ne preporučuje i ne radi. Bijeljenje zuba da, bezbjedno je i lepo kada se povjeri stručnim ljudima. Budite zadovoljni svojim osmijehom, budite zadovoljni sobom.

Izvor: ordinacija Dental SPA

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -