NaslovnaSavjetiDa li postoji rizik od zračenja prilikom snimanja zuba?

Da li postoji rizik od zračenja prilikom snimanja zuba?

- Advertisement -

Iako snimanje zuba uključuje radijaciju, nivo izloženosti je toliko nizak, da se smatra sigurnim za djecu i odrasle. Ukoliko vaš stomatolog koristi digitalno snimanje, umjesto starije metode, pomoću foto filmova, onda je rizik od radijacije još manji.

Vaš stomatolog će, takođe, staviti olovni prsluk, ili zaštitu na vaše grudi, kako bi se spriječila izloženost vaših vitalnih organa. Ukoliko imate problem sa štitnom žlijezdom, takođe, se može koristiti i specijalna ogrlica, koja se koristi kao zaštita.

Foto: smileupdental.co.uk

Djeca i žene u reproduktivnom dobu ih, takođe, mogu nositi pored olovnog prsluka. Trudnoća je izuzetak od ovog pravila. Žene koje su trudne ili koje sumnjaju na trudnoću bi trebalo da izbjegavaju sve tipove snimanja, zato što radijacija nije bezbjedna za razvoj fetusa.

Priprema za snimanje zuba

Za snimanje zuba nije potrebna nikakva prethodna priprema. Jedino što bi trebalo da uradite je da očistite zube  prije snimanja, kako bi se snimanje obavilo u što boljim higijenskim uslovima.

Sjedićete na stolici u stomatološkoj ordinaciji, sa olovnom zaštitom preko grudi. Mašina za snimanje biće pozicionirana do vaše glave, kako bi uslikala vašu vilicu i zube. Neke stomatološke ordinacije, takođe, imaju odvojene sobe za snimanje.

Foto: lifesmiles.ca

Tipovi snimanja zuba

Postoji nekoliko tipova snimanja zuba, koji snimaju različite delove vaših zuba, od jednog zuba, do cijele vilice.

Snimanje grizeći – kod ove tehnike, potrebno je da zagrizete specijalno parče papira, kako bi vaš stomatolog mogao da vidi da li, i u kojoj mjeri, se krunice na zubima poklapaju. Ovaj metod se uglavnom koristi kako bi se odredila lokacija karijesa između zuba.

Okluzalno snimanje – ovaj snimak se radi dok je vaša vilica zatvorena, kako bi se proverilo da li su gornja i donja vilica u liniji. Takođe, pomoću ove tehnike moguće je uočiti razne abnormalnosti u ustima i na nepcu.

Foto: psicinsurance.com

Panoramsko snimanje – tokom ove vrste snimanja zuba, mašina za snimanje rotira oko glave. Pomoću ove metode, stomatolog može vidjeti stanje vaših umnjaka, napraviti plan za protezu i provjeriti da li postoje problemi sa vilicom.

Ekstraoralni snimci se mogu koristiti kada vaš stomatolog sumnja da postoje problemi unutar samih zuba i vilice.

Nakon snimanja zuba

Kada su snimci spremni, vaš stomatolog ih provjerava i pronalazi bilo kakve abnormalnosti, ukoliko ih ima. Ako vam u tom trenutku asistent čisti zube, stomatolog može provjeriti rezultate nakon što je taj proces završen.

Izuzetak je ako postoji neki ozbiljniji problem. Ukoliko stomatolog pronađe karijes ili bilo koji drugi problem, slijedi diskutovanje o mogućim opcijama i tretmanima.

Izvor: ordinacija Dentio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -