Čuvajte mliječne zube

  Prve mliječne zube dijete obično dobija između petog i sedmog mjeseca života. Već tada ih roditelji trebaju lagano čistiti četkicama prilagođenim najmlađima ili gazom natopljenom fiziološkim rastvorom. Iako nisu stalni, njega mliječnih zuba kod djece od izuzetnog je značaja, te je ne bi trebalo zanemariti, ističu stomatolozi.

  – Treba redovno kontrolisati dječije zube kako niču. Uopšte nije rano po nicanju prvog zuba dijete dovesti u stomatološku ordinaciju, da stomatolog vidi kako niču ti zubi, kakvo je zdravlje tih dječijih zubića. Mliječni zubi su jako bitni i prijevremeno gubljenje mliječnih zubića može kasnije da napravi velike probleme, što se tiče ortodontskih nepravilnosti koje zahtjevaju dugotrajne terapije. Zato je svaki mliječni zub jako bitan – kaže Nataša Cvijetić Đurđević, doktor stomatologije.

  A za očuvanje zdravlja zuba bitna je i zdrava ishrana. Što više kupovnih sokova i slatkiša to je veća vjerovatnoća za nastanak karijesa, ističu stručnjaci.

  – Zubni kvar je uzrokovan bakterijama koje se hrane šećerima iz hrane i sokova. Onda od tih bakterija nastaju kiseline koje uništavaju dječije zubiće. Zato bi trebali da se ograniče voćni sokovi, a da se u ishrani više koriste mlijeko i voda. Što se tiče same hrane, da se redukuje unos slatkih namirnica i da se pojača četkanje zuba nakon unošenja slatkih namirnica – ističe Cvijetić Đurđević.

  Pravilno održavanje mliječnih zuba nakon prvog rođendana podrazumjeva upotrebu paste koja ne sadrži fluor. Takođe, stomatolozi napominju da sve do sedme godine, roditelji trebaju da kontrolišu pranje dječijih zubića.

  – Treba pustiti djeci da oni sami peru zube, da im to bude neka igra. Ali, nakon toga roditelj treba da prekontroliše kako su oprani ti zubi i po potrebi da dovrši četkanje zuba. Bitni su kružni pokreti iščetkavanja, da se stavi četkica pod uglom od 45 stepeni da bi se hrana koja ostaje ispod gingive iščetkala iz tog zubnog mesa. Bitno je koristiti mekane četkice. Ne treba koristiti agresivne, jake pokrete. Dovoljni su blagi pokreti da bi se zubi sasvim dobro oprali.

  Zube obavezno treba prati ujutru i naveče nakon obroka. Jer zdravi temelji oralne higijene znače zdrav osmjeh za cijeli život za kraj poručuje dr Cvijetić Đurđević.

  Izvor: prvikorak.info

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.