NaslovnaObavještenjaČak 73 % zdravstvenih radnika u Hrvatskoj želi se vakciniše ili se...

Čak 73 % zdravstvenih radnika u Hrvatskoj želi se vakciniše ili se već vakcinisalo protiv Covid-19

- Advertisement -

Devet komora sprovelo obimno istraživanje stavova zdravstvenih radnika u Hrvatskoj. Čak 73 posto zdravstvenih radnika u Hrvatskoj se ili već kvakcinisalo (24 %) ili se planira vakcinisati (49 %) protiv COVID-19.

U sigurnost vakcine vjeruje 76 % zdravstvenih radnika, što je visok nivo povjerenja. Svega 10 % zdravstvenih radnika ne planira da se vakciniše, a nisu preboljeli COVID-19 pa nisu zaštićeni antitijelima.

Foto: rs.n1info.com

Ovo je tek dio rezultata velikog istraživanja stavova zdravstvenih radnika koje je u januaru, na samom početku javnozdravstvene kampanje „Imaš znanje, budi primjer“ među svojim članovima provelo devet komora u zdravstvu.

U istraživanju je učestvovao značajan broj zdravstvenih radnika, skoro 9.000 doktora, medicinskih sestara, fizioterapeuta, primalja, stomatologa, medicinskih biohemičara, psihologa, apotekara, radnih terapeuta, sanitarnih inženjera i radiološko-tehnoloških i medicinsko-laboratorijskih radnika koji su odgovorili na anketni upitnik upućen svim članovima komora.

Koronom bilo zaraženo 19 % zdravstvenih radnika
Zanimljiv podatak ovog istraživanja je da su 2 od 10 ispitanika (19 %) potvrdila da su bili zaraženi koronavirusom. Oko polovine zdravstvenih radnika (ispitanika) smatra vjerovatnim mogućnost da se zaraze (56 %), a podjednak broj ih smatra COVID-19 izuzetno opasnom i opasnom bolešću (55 %).

Foto: bbc.com

Zdravstveni radnici su kroz skalu od 1 do 7 procjenjivali svoje stavove o nekoliko psiholoških prediktora koji ključno utjiu na odluku svakog pojedinca o vakcinisanju. Spremnost na vakcinaciju značajno je veća kod onih zdravstvenih radnika koji smatraju da su vakcine sigurna, koji ne potcjenjuju opasnost od COVID-19, koji manje važu koristi i rizike vakcinacije te onih ispitanika koji imaju veći stepen kolektivne odgovornosti.

Takođe, najveći dio već vakcinisanje i onih koji će se vakcinisati protiv COVID-19 su se vakcinisali i protiv gripe u proteklih pet godina.

Visoko povjerenje u sigurnost vakcine
Na skali od 1 do 7 ispitanici su povjerenje u sigurnost vakcine ocijenili visokom ocjenom 5,4, a istu ocjenu su dali i važnosti procjene rizika i koristi od vakcinisanja prije donošenja odluke o vakcinaxciji. Povjerenje u sigurnost vakcine protiv COVID-19 kod zdravstvenih radnika ukazuje na visok stepen povjerenja ne samo u vakcinu već u regulatorni proces i rezultate nauke.

Foto: bbc.com

Jedan od psiholoških prediktora odluke o vakcinisanju je i samozadovoljstvo pojedinca tj. njegov osjećaj da njegovo zdravlje ova zarazna bolest ne može ugroziti. Ono se odražava kroz stav da je vakcinacija nepotrebno, jer COVID-19 nije velika prijetnja. Podrška ovom stavu kod zdravstvenih radnika vrlo je niska i iznosi samo 12%.

Četvrti prediktor odluke o vakcinaciji je svijest o kolektivnoj odgovornosti tj. motivacija da vlastitim vakcinisanjem zdravstveni radnici doprinose smanjenju prenosa bolesti i tako zaštite druge. Taj stav dijeli 76 % ispitanika. Cijelo istraživanje možete pogledati na linku.

Istraživanje smo proveli u sklopu javnozdravstvene kampanje „Imaš znanje, budi primjer!“ koju sprovodi devet komora u zdravstvu, a čiji je cilj detaljno informisanje zdravstvenih radnika o vakcinaciji.

Nosioci javnozdravstvene kampanje su Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biohemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora primalja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatska doktorska komora, Hrvatska ljekarska komora i Hrvatska psihološka komora.

Izvor: Hrvatska komora dentalne medicine

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -