NaslovnaObavještenjaŠta možemo učiniti da smanjimo aerosol?

Šta možemo učiniti da smanjimo aerosol?

- Advertisement -

Ovog mjeseca Pete proučava kako male promjene na stomatološkim instrumentima koje koristimo mogu da pomognu u smanjenju količine proizvedenih aerosola, a samim tim i da imamo više vremena za pacijente.

U prošlomjesečnom članku raspravljali smo o promjenama vazduha na sat (ACH) i o tome kako to može uticati na ukupno vrijeme između pacijenata. Cilj svih stomatoloških ordinacija je da pokušaju da rade u što kraćem vremenu.

Ovo vam omogućava da vidite više pacijenata, bez ugrožavanja sigurnosti. Način da se to postigne je izbacivanje ili smanjenje količine aerosola koji proizvodimo.

Vaš izbor zubne bušilice
Iako je ventilacija glavni način za postizanje svježeg vazduha, na tržištu postoji mnogo proizvoda koji mogu pomoći da se značajno smanji nivo proizvedenog aerosola.

Jedan od takvih načina i instrument koji stomatologija koristi za mnoge zahvate je vaš izbor zubne bušilice. Postoji nekoliko studija koje se bave proizvodnjom aerosola u vezi sa dizajnom bušilice. Što više otvora za prskanje vode imate, to će pomoći smanjenju proizvedenog aerosola.

Foto: poutineanonymous.weebly.com

Manji prečnik bura efektivno će imati nižu obodnu brzinu i rezultiraće sa manje aerosola. Takođe bi trebali da zamijenite istrošeni alat. Oni povećavaju vrijeme rada i čine instrument manje preciznim, što rezultira više prskanja. Razmislite o korišćenju električnog motora umjesto bušilice na vazdušni pogon.

Širenje aerosola djelimično mogu izazvati turbine brzinom i površine. Kada uzmete u obzir da turbina može da ima brzinu do 450 000 o/min, lako je shvatiti da će doći do ogromnog povećanja proizvodnje aerosola iz vrha zaglavka.

Električni motori, s druge strane, imaju brzinu praznog hoda od približno 40.000 o/min. To rezultira brzinom bušenja od 200.000 o/min za brzinu koja se povećava 1: 5.

Foto: taiwanexcellence.org

Elektromotori
Nasadnici na električni motor imaju i druge prednosti. Za razliku od turbina, oni mogu održavati konstantnu brzinu rezanja i obrtni momenat.

Ovo određuje operater, bez obzira na rezanje materijala. S druge strane, turbini će se brzina dramatično smanjiti onog trenutka kada bur dođe u kontakt sa površinom materijala.

Otuda će ovo povećati radno vrijeme i samim tim imati uticaj na vrijeme rada. Ako nikada niste koristili ili razmatrali bušilicu na električni motor, razmislite o razgovoru sa proizvođačem koji vam može savetovati najbolji pristup.

Ovo razmatranje će, takođe, neizmjerno pomoći prilikom razrade procedura grupe A.

Izvor: Dentistry

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -