NaslovnaObavještenjaRedovno pranje zuba sprječava mnoge zdravstvene probleme

Redovno pranje zuba sprječava mnoge zdravstvene probleme

- Advertisement -

Svi znamo da zube treba da peremo redovno i temeljno, tome nas uče od malih nogu. Međutim, kroz godine neki tu naviku izgube, ali ako ne perete zube kako treba, a žena ste, imaćete 65 odsto veći rizik za razvoj demencije u kasnijim godinama, dok se kod muškarcima taj rizik povećava za bitno manjih 22 odsto.

Naučnici su uvjereni da se bakterije koje se razmnožavaju u desnima mogu probiti do mozga i tamo napraviti pravi dar-mar uzrokujući oštećenja i upale.

Foto: artofsmilespasadena.com

Primjera radi, ljudi koji su oboljeli od Alchajmerove bolesti, imaju više bakterija koje se povezuju sa bolestima desni od zdravih ljudi. Redovno pranje zubi smanjuje rizik od srčanog udara, upravo zbog istih bakterija sigurniji ste i od moždanog udara, a nećete imati ni bolesti desni ili upalu pluća.

Što je još važnije, bolesti desni i zuba kod trudnih žena povezani su sa prijevremenim porodom i niskom težinom novorođenčeta, a hronična bolest desni uzrokovana neredovnom zubnom higijenom, češća je kod muškaraca nego kod žena i izaziva erektilnu disfunkciju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -