NaslovnaEdukacija"Edukacijom do zdravih zuba” - radionica u medicinskoj školi

“Edukacijom do zdravih zuba” – radionica u medicinskoj školi

- Advertisement -

PODGORICA – Članovi Udruženja Studenata stomatologije Crne Gore održali su u petak 25. marta 2016. godine preventivno-edukativnu radionicu “Edukacijom do zdravih zuba” učenicima JU Stručne medicinske Škole u Podgorici.

Radionica se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu đaci su imali priliku da čuju osnovna načela kao i značaj zubno-stomatoloških tehničara u promociji oralnog zdravlja. O ovom procesu kao i vrstama i odabiru četkica za zube govorio je Dašić Jovan, presjednik unutrašnjih odnosa Crnogorskog udruženja studenata stomatologije.

“Promocija oralnog zdravlja je investicija u zdravlje pa je treba posmatrati kao inovativnu savremenu strategiju koja, osim što pruža zdravstvene koristi populaciji, donosi i zemlji zdrave socijalne i ekonomske prihode. Kao najveći problem u Crnoj Gori vidim nedostatak i ograničenost preventivnih mjera u sistemu besplatne stomatološke zaštite, dok se puno više insistira na konzervativnim procedurama” – kazao je Dašić

O karijesu i parodontopatiji u 21. vijeku su govorili Nikola Mušura i Ana Mitrović. Naglasili su da je karijes veliki društveni problem, pa shodno tome da je u Crnoj Gori u stalnom porastu. Kao razloge za to nalaze u lošim navikama stanovništva i uslovima života, kao  i u neadekvatnim društvenim i zdravstvenim prilikama.

Mehanizam nastanka karijesa detaljno su približile presjednica udruženja Isidora Kapa i Jelena Đurović, koje su ukazale na to da frekvencija konzumiranja ugljenih hidrata i vrijeme potrebno da se šećer ukloni iz usta su veoma važni faktori u etiologiji karijesa.

Praktični dio radionice se odnosio na vježbu Basove tehnike pranja zuba, gdje su studenti zajedno za učenicima, međusobno prali zube, po principu “touch to teach” – dodirni me i nauči.

Iz Udruženja studentata stomatologije se zahvaljuju stomatološkoj poliklinici „Dental Protection“ i veledrogeriji „Nall Inetrnacional – CURAPROX“ bez kojih kažu da današnja radionica ne bi bila sprovedena, jer su  obezbijedili kompletan materijal neophodan za realizaciju akcije. Takođe zahvalnost duguju i predavačima stomatološke grupe predmeta: Dr Nagorki Mićković i Dr Žani Sokić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -