NaslovnaIntervjuIntervju – dr Rene Soto: Jako je važno da ljekar vrlo pažljivo...

Intervju – dr Rene Soto: Jako je važno da ljekar vrlo pažljivo sasluša svakog pacijenta

- Advertisement -

Kako sam već godinama dio Beauty Profesional Akademy vrlo često stomatlozima i doktorima držim predavanja u vezi sa upotrebom hijaluronskih filera i botoksa. Danas sam posebno uzbuđen što sam u Crnoj Gori jer sam čuo dosta o vašim stručnjacima, kazao je dr Rene Soto za portal Stomatologija.me neposredno pred predavanje koje održao u podgroičkom hotelu Ramada.

O njegovom dvodecenijskom iskustvu rada u esteskoj medicini možete pročitati u intervjuu koji smo sa dr Sotom radili prilikom njegove nedavne posjete Crnoj Gori.

Dr Soto, od kada ste u svijetu estetske medicine i gdje trenutno radite?

Lejkar sam već 25 godina, dok se estetskom medicinom bavim 18 godina. Trenutno radim u ordinaciji u Norveškoj i povremeno  Švedskoj, dok sam prošle godine bio i na Kubi, odakle i vodim prijeklo. Tamo sam se sreo sa lokalnim ljeklarima i distributerima i moguće je da nastavimo rad i tamo.

Kakvo je Vaše iskustvo u radu sa pacijentima? Koji su to tretmani koje pacijenti najčešće traže?

Kako su nam žene najčešći pacijetni najčeši su tretmani usana i očnih jagodica, ali često se traže i korekcije bora oko očiju. Međutim, ti zahvati se ne rade isključivo sa hijaluronskim filerima već uključuju i korišćenje botoksa, mezokoktela i ostalih sredstava.

Botoks je nekada bio veoma popularno sredstvo u estetskoj medicini. Kako stvari stoje danas nakon pojave hijaluronskih filera koji probijaju tržište u polju estetske medicine?

Teško je napraviti neko poređenje jer se botoks i fileri koriste za različite indikacije. Ali, da, u pravu ste kada kažete da fileri ulaze na tržište na velika vrata. Iako fileri nisu indikovani za sva stanja, pacijenti nekada sami traže da upotrijebim hijaluron.

S obzirom na Vaše međunardno iskustvo ne samo kao ljekara već i predavača, možete li nam reći kakvi su trenutni trendovi u svijetu – odnosno koji je raspon godišta pacijenata koji se javljaju zbog estetskih zahvata? Ko su najmlađi pacijenti?

Kada govorimo o godištu riječ je o vrlo raznolikoj strukturi, tako da imamo pacijente svih doba. Nekada imamo više mlađih pacijenata, a nekada nas posjećuju stariji. Mladi ljudi obično kreću u dvadesetim godinama i najčešće su to djevojke koje u početku traže tretmane na usnama i očnim jagodicama.

Da li ti estetski zahvati koji se obavljaju u ranom dobu mogu izazavti neke negativne posledice po zdravlje? Da li ih je uopšte preporučljivo raditi u ranim dvadesetim?

Estetski zahvati, posebno oni koji se obavljaju hiijaluronskim filerima, ne predstavljau nikakvu opsanost po zdravlje. Ipak, ljekarska i humana etika ne dozvoljava mi da radim tretmane na maloljetnim osobama. Osim toga, u tom dobu je potpuno nepotrebno izvoditi ovakve zahvate – iako mortam priznati da imam zahtjeva i od šesnaestogodišnjaka. Do dvadesetih godina i sama koža je u takvom stanju da su korekcije apsolutno nepotrebne.

Obzirom na to da imate gotovo dvoceneijsko iskustvo u estetskoj medicini koja je Vaša preporuka kada je riječ o tajmingu otpočinjanja tretmana?

Pazite. Mi možemo da pričamo o tim stvarima i dajemo neke generalne ocjene kada bi trebalo početi sa tretmanima, ali to sve zavisi od čovjeka do čovjeka jer nemamo svi istu kožu. Iz tog razloga prije otpočinjanja bilo kakve kliničke procedure, mi vršimo preglede, vidimo kakvo je stanje kože i nakon toga prvo savjetujemo pacijenta i dajemo predloge terapije. To ponekad nije ono zbog čega se pacijenti javljaju jer neko želi korekciju nosa koja je nepotrebna, ali je sa druge strane neophodna korekcija nazolabijalne regije ili jagodica.

Kada već govorimo o savjetodavnoj ulozi ljekara, da li imate pacijenata koji zaista dođu samo na savjetovanje ili dolaze sa jasnim i izričitim zahtjevima?

Jako je važno da ljekar vrlo pažljivo sasluša svakog pacijenta kako bi nakon iskazanih želja, mogao da predloži adekvatnu terapiju. Pacijetni dolaze sa raznim zahtjevima, ali ja ne mogu da znam šta oni žele ako ih ne saslušam. Dakle, iako ima onih sa nekim nerealnim željama, ja ih moram saslušati kako bih na kraju mogao da ih savjetujem.

To je vrlo kompleksan posao. Ja s toga volim da vodim što duži razgovor sa pacijentima kako bih od njih saznao što više detalja o tome šta žele i koja su njihova očekivanja. Tek nakon toga počinjem sa pregledima i upućivanjem preporukama.

Da se dotaknemo malo i Vašeg predavačkog rada. Da li Vas on često odvodi van ordinacije?

Da, zaista puno putujem jer kao dio Beauty Profesional Akademy podučavam ljekare i stomatologe širom svijeta. Uglavnom je riječ o predavanjima i praktičnim radionicama u vezi sa hijaluronmskim filerima. Naravno, tada radimo sa Hyaluronica i Juvederm filerima jer i sama akademija radi kao dio Vital Esthetique kompanije koja je proizvođač ovih brendova.

Kakvo je Vaše iskustvo sa tržištem – da li su estetska medicina i hijaluronski fileri industrija koja se širi ili njeno vrijeme tek treba da dođe?

Fanatasično je to što putujući srijećem veliki broj stručnjaka sa svih strana svijeta i imam priliku za diskusiju o tetmanima, pacijentima, ali i o temi koju ste pomenuli. Upravo te diskusije su jedan od najvažnijih segmenta razvoja svake industrije jer ništa nije tako vrijedno kao iskustvo i razmjena iskustava.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -