NaslovnaIntervjuDr Jasmina Tekić: Za loše oralno zdravlje krivi i stomatolozi

Dr Jasmina Tekić: Za loše oralno zdravlje krivi i stomatolozi

- Advertisement -

Nedavno objavljeni podaci Eurostata potvrdili su tezu da građani Srbije izbjegavaju odlazak kod zubara, te se pojave jednom u godinu i po dana.

Stručnjaci smatraju da ih na to natjera muka, s obzirom na to da je prevencija bilo koje bolesti, pa i oralne, u Srbiji na nezavidnom nivou. Istovremeno, zubar se izbjegava pod izgovorom da su njegove usluge veoma skupe, ali je još skuplje kada je potrebno sanirati nešto što se u ustima kvarilo godinama i više nije popravljivo.

Ko je kriv za loše stanje naših zuba? Da li su to sami pacijenti, koji odlažu rešavanje problema, ili kako tvrdi sekretar Udruženja stomatologa Srbije prim. dr sci. med.  Jasmina Tekić – stomatolozi, koji nisu građane naučili da rade na prevenciji?

Karijes je toliko zarazan da ima dimenzije pandemije, a prisutan je na svim kontinentima. Dr Tekić za 021 objašnjava da to nije ništa novo, ali jeste problem to što u Srbiji karijes kao bolest još nije stavljen pod kontrolu.  

– Postoji hiljadu i jedan razlog zbog čega je to tako, ali pacijenti imaju jednu veliku manu za koju smo mi odgovorni jer ih nismo naučili da brinu o svom zdravlju. Prevencija je u Srbiji na jednom zaista nezavidnom nivou, a ne košta ništa. Zašto nema karijesa u skandinavskim zemljama? Prvo, zato što oni imaju zakazan preventivni pregled koji je obavezan i besplatan. Vi možete da ne odete, ali vas već svaki sledeći dolazak košta. Tako su Skandinavci svoju naciju da prepozna značaj prevencije – pojašnjava dr Tekić.

Što je nama skupo, strancima je jeftino

Niske plate i generalno loša “socijalna klima” u Srbiji razlog je zbog čega su nama domaći stomatolozi skupi. Njihove usluge su, doduše, privlačne strancima, koji dolaze sa čitavim porodicama da sređuju zube preko vikenda. Ovaj trend je rastući smatra dr Tekić i dodaje da domaća stomatologija postaje i bitan aspekt zdravstvenog turizma, od kojeg će profitirati zaista najbolji stomatolozi – jer je kvalitet usluga u Srbiji odličan.

– Pri Ministarstvu zdravlja formirana je specijalistička strukovna grupa koja će se baviti zdravstvenim turizmom iz oblasti stomatologije. To je ozbiljna oblast koju kod nas treba urediti, postaviti standarde i garancije, a svi strani pacijenti moći se da biraju nekog od najeminentnijih stomatologa sa spiska stručnih lica i to zato što ljude sve više privlači ime i kvalitet, a ne paleta usluga – navodi naša sagovornica i dodaje da je normalno da će se neko odlučiti da plati avionsku kartu, smještaj i uslugu u Srbiji, a koja bi ga izašla duplo skuplje u matičnoj državi.

Stomatologija kao poslednja rupa na svirali

U Srbiji je stomatologija, kao i oralno zdravlje, oblast medicine kojoj se ne pridaje ni blizu dovoljno velik značaj. Zbog toga smo, smatra Dr Tekić, bezub narod.

– Naša obavezna zdravstvena zaštita prepoznaje samo dečiju i preventivnu stomatologiju, kao i neke ustupke za trudnice i osobe starije od 65 godina. Ali, svako ko imalo poznaje medicinu zna da je oralno zdravlje veoma važan deo opšteg zdravlja jer loše stanje zuba nema samo loš uticaj na estetski izgled, već i na udaljene organe. U jednom trenutku su stomatolozi skrajnuti iz oblasti podrške RFZO, što je zaista loše jer sam ja sigurna da je ta jedna poseta u godinu i po dana zbog bola, a ne prevencije. Nismo sami krivi što smo bezuba nacija, neko mora da građane nauči brizi – napominje doktorka.

Kvalitetu usluge doprinosi i vrijeme koje zubar provede sa pacijentom, te Tekićeva napominje da je potrebno pacijentu objasniti kako se koristi četkica za zube, detaljno se upoznati sa njegovim zdravstvenim kartonom i prema njemu se ponašati kao prema dostojanstvenoj osobi, bez obzira na nivo oboljenja s kojim dolazi.

– Morate motivisati pacijenta da shvati važnost oralnog zravlja i da sam brine o sebi. Ali, ako nacija i dalje puši, jede slatkiše i čipseve, nećemo otkloniti uzrok problema, već samo sanirati posledice – zaključuje ona.

Tekst je preuzet sa portala 021

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -