fbpx
NaslovnaSavjetiDr Dušan Jovetić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

Dr Dušan Jovetić odgovara na pitanja čitalaca portala Stomatologija.me

- Advertisement -

Na vaša pitanja ove sedmice je odgovarao dr Dušan Jovetić, mladi stručnjak i stomatolog u podgoričkoj ordinaciji Vadis.

Prije nekoliko sedmica slomio sam zub i ostao mi je samo mali korijen u mesu. Ništa me ne boli, ali imam problem sa zadahom tj. miris koji dolazi odatle. Šta da radim da li izvadim taj korijen i da li je to rješenje?

Zadah može da bude uzrok različitih oboljenja. Prvo treba ustanoviti u kakvom stanju je korijen koji je ostao. Moja preporuka je da posjetite vašeg stomatologa, a on će uz klinički pregled i snimak zuba zaključiti da li je zadah od korijena ili ne i šta može da se uradi sa tim korijenom. Ukoliko taj korijen nije uzrok zadaha koji osjećate, treba potražiti drugi izvor kao što su parodontalni džepovi, infekcije usne duplje, problemi sa digestivnim traktom i drugo.

Je li normalno da se poslije ture antibiotika i upale klima popravljani zub?

Razlog zbog kojih se klima zub može biti posljedica uznapredovale parodontopatije ili upalnog procesa oko korijena zuba. Ako se radi o poodmaklom stadijumu parodontopatije zub neće moći da se učvrsti. Ako se radi o procesu na korijenu zuba, nakon drenaže i uz primjenu antibiotske terapije, po prestanku simptoma nakon uspješne endodontske terapije stepen klaćenja zuba treba da se vremenom smanjuje.

Plombirana mi je četvorka koja ima ogoljen dentin, tako da me zub boli na jači pritisak i na hladno, stomatolog je plombirao taj ogoljeni deo ali nije u mogućnosti da plombom pokrije pozadinu zuba, da li ima pomoći?

Ogoljen dentin može biti razlog zašto vam zub reaguje na hladno. Kliničkim pregledom treba ustanoviti razlog bola na pritisak i preduzeti adekvatnu terapiju.

Još mi nisu ispale mlečne trojke. Stalne trojke se nalaze gore u vilici. Moj zubar mi preporučuje fiksnu protezu inače će mi kasnije ispasti mlečni zubi ali mi neće izrasti stalni. Nisam sigurna da li je to neophodno i da li postoji još neki način tretiranja tog problema?

Moj predlog je da posjetite ortodonta, koji će uraditi detaljnu ortodontsku analizu pomoću ortopan-tomografskog snimaka (snimak obije vilice), tele-rendgenskog snimaka (profilni snimak glave) i analize modela, postaviti tačnu dijagnozu, a sam tim i pravu terapiju. Takođe je neophodno ustanoviti tačan položaj impaktiranih očnjaka koji može da se utvrdi pomoću 3D snimka. Kod impaktiranih zuba, zuba kojima je onemogućeno nicanje zbog loše pozicije zuba, nedostatka potencijala rasta ili neke prepreke na putu nicanja najbolja je ortodonstka terapija ili ortodontsko-hirurška terapija, terapija fiksnim aparatom.

Imam dvije donje sedmice koje sam popravila prije nekoliko godina i sada mi se na njima pojavljuju male crne tačke. Je li moguće da ih ponovno popravim ili ih moram izvaditi?

Po vašem opisu bih rekao da je moguće ponovo popraviti  zub, ali je to uvijek nezahvalno prognozirati bez kliničkog pregleda i detaljnog uvida u stanje. Crne tačkice mogu biti samo bezazlene pigmentacije koje nema potrebe ukljanjati, ali isto tako mogu biti razlog sekundarnog karijesa, koji treba popraviti. Svakako preporučujem da posjetite svog stomatologa.

Interesuje me nekoliko detalja o Valplast protezama. Da li se ove proteze usađuju, jer već imam parcijalnu protezu sa šest zuba, tako reći most. Da li se ovo razlikuje od mosta?

Ovo se u mnogome razlikuje od mosta, jer  je most fiksna protetska nadoknada koja se ne može skidati i stavljati, dok parcijalne proteze mogu. Valplast proteze su vrsta mobilne protetske nadoknade, veoma slična akrilatnim protezama, ali bez žičanih elemenata. Materijal od kojih se prave valplast proteze je fleksibilan i djelimično savitljiv, a opet čvst i otporan na lom.

Da li je i zbog čega izbjeljivanje zuba laserom bolja varijanta od hemijskog izbjeljivanja?

Izbjeljivanje zuba je hemijska reakcija. Izbjeljivanje se može raditi na dva načina, kućno i ordinacijski. Za kućno izbjeljivanje je neophodno da vam stomatolog izradi folije u koje ćete prije spavanja sami staviti gel za izbjeljivanje, a potom prespavati sa njima. U te svrhe koriste se kiseline znatno manjih koncentracija od onih koje se koriste u ordinacijskim uslovima. Drugi način je ordinacijsko izbjeljivanje koje se može raditi pomoću lasera ili LED lampe. Kod laserskog izbjeljivanja laser određene talasne dužine služi kao aktivator hemijskog procesa u kiselini za izbjeljivanje. Pored lasera kao aktivator mogu jož da se koriste i LED lampe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -