NaslovnaZanimljivostiZubomobil: Projekat za jačanje oralnog zdravlja u BiH

Zubomobil: Projekat za jačanje oralnog zdravlja u BiH

- Advertisement -

SARAJEVO – Nakon što je prošle godine Orbit u BiH sproveo sveobuhvatnu kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje mobilne stomatološke stanice, Zubomobil je uspješno „rođen“ i početkom nove školske godine započeo svoj put po bh. gradovima i osnovnim školama.

U protekla dva mjeseca oko 50 škola je ugostilo ekipu iz Zubomobila, a skoro 7000 mališana je prošlo preventivni pregled stomatologa. Za hrabrost su nagrađeni diplomama i paketićima s poklonom, što je mališane posebno razveselilo. Kako je nelagoda od stomatologa u ovom uzrastu uvriježena, ekipa Zubomobila se potrudila da, kroz kratke edukacije koje su održali osnovnoškolcima i njihovim nastavnicima, otkloni sve strahove, ali i sruši česte predrasude starijih da je posjeta stomatologu neophodna samo kada dođe do problema, često zanemarujući važ- nost preventivnih pregleda. Pored osnovnih škola, Zubomobil je posjetio i SOS Dječije selo u Gračanici i Sarajevu.

zubomobil2

– Želimo da se iskreno zahvalimo na pruženoj prilici da se djeca zabave i nauče da je zdravlje zubi važno. Cijela ekipa je super. Djeca su se brzo sprijateljila s njima, a neki su čak i asistirali pri pregledima. Zubomobil je unio radost u naše selo i nadamo se da će nas opet posjetiti. Preventiva je najvažnija i zato će svi nastaviti da redovno i pravilno peru zubiće – poručili su iz SOS Dječijih sela.

Ovaj projekat je nastao u uskoj saradnji kompanije Orbit sa Stomatološkom komorom FBiH i Udruženjem doktora stomatologije RS koji su, pored stvarne potrebe da se ovakav i slični edukativni projekti posvećeni zdravlju naše djece češće sprovode u Bosni i Hercegovini, kao argument za projekat podvukli i činjenicu da nadležne institucije u ovom trenutku ne raspolažu podacima o stvarnom stanju ortodoncije i oralnog zdravlja djece u dobi od 8 do 10 godina.

Konačni rezultat projekta „Žvači za promjene“ i Zubomobila će, stoga, biti i ozbiljan nacionalni uzorak, na kojem se dalje mogu temeljiti strategije koje će služiti za prevenciju i poboljšanje stomatološkog zdravlja. Sudeći po raspoloženju djece i odraslih koji su učestvovali u projektu, Zubomobil će uskoro nastaviti sa svojim aktivnostima

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -