NaslovnaIntervjuZubni tehničar, stomatolog i pacijent su jedan tim u službi pacijenta

Zubni tehničar, stomatolog i pacijent su jedan tim u službi pacijenta

- Advertisement -

Zubni tehničar iz Slovenije Leon Lazić, nezaobilazni je predavač na svim eminentnim stomatološkim skupovima u region i na Balkanu.

Njegova predavanja su izuzetno interesanta i posjećena i sa pažnjom se sluša sve ono što prezentuje. Za naš portal je pričao o saradnji zubnog tehničara i stomatologa, predavanjima i digitalizaciji u stomatologiji.

Da bi imali krajnjeg pacijenta zadovoljnog, koliko je u cijelom procesu bitno saradnja tehničara i doktora, da bi imali zadovoljnog pacijenta?
“Što više želimo da imamo od rezultata i što više želimo da zadovoljimo našeg pacijenta, tu više treba komunicirati i imati dobar odnos između zubnog tehničara i stomatologa, jer svi smo mi zajedno sa pacijentom jedan tim, koji sarađuju da pacijent na kraju ima najbolju moguću situaciju”, ističe Lazić.

Kakva je sada saradnja, da li može da se podogne na još veći nivo?
“Definitivno uvijek može da se podigne na veći nivo i sa moje strane i sa strane stomatologa. Prva idealna stvar je da se taj protokol uopšte ne postoji, jer ideja je u tome da se sve to napravi u ordinaciji. To je najbolja stvar, najviše istraživana i najbolji su rezultati. Ono što je moj protokol i nekakav kompromis kako ipak na lošoj situaciji napraviti nekav korektan rad koji će biti 95% super, nije 100%, ali je mnogo bolje nego da idemo neko drugom alternativom”

Predavanja su dosta slušana?
“Prvo smo imali dobro poznavanje teorije kako se zone izlaznog profila dijele i koji su njihovi parametri, da bi mi tehničari onda znali da napravimo sami. Kada se radi neka ovakva stvar, kod zubotehničke laboratorije je potrebno puno znanja, moraš imati ogromno znanje, imaš dobro poznavanje samog tkiva i morfologije zuba, morfologije grebena, implantata… da bi mogao da napraviš prokotol da bi mogao zadovoljiti svog stomatologa i na kraju pacijenta. Pacijent je uvijek u vrhu priče, svi mi radimo za pacijenta, ali, nažalost, svi znamo da su razlike između samog stomatologa koliko znaju, koliko rade neke stvari, tako je razlika i između laboratorije koliko ko zna. I sada ako imaš dobre rezultate, a ne tako dobru ordinaciju onda moraš imati prilično dobru laboratoriju da bi napravio neki kompromis”.

Kada je već priča o laboratorijama, koliko je modernizacija zavladala I koliko su tehničari spremni da ulažu?
“Definiotivno se sve više i više radi na digitalizaciji i u ordinacijama i u laboratorijama. Tehnike se sada sve više “zanose” na digitalnu stvar i da će komijuter da napraviti umjesto njih,a to nije tako. I kod mog prokotola ima manje, više digitalnih stvari, ali na kraju sve treba isprintati fizički, analogni svijet, napraviti analogno kao ta remodelacija gingive, jednostavno nema dovoljno kontrole, zato je taj protokol napravljen da bude najbolje optimizovan, što tehnologija zna da bude na nekom vrhunskom nivou, da bi se ispoštovala struka. Tu je problem, tehnologija jeste super, vidim njene prednosti, ali samo za one koji znaju analogno I sada to samo prave u digitalnom, a ne da digitalizacija radi umjesto nas”, zaključio je Lazić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -