NaslovnaSavjetiZašto je važno nadoknaditi svaki zub koji nedostaje?

Zašto je važno nadoknaditi svaki zub koji nedostaje?

- Advertisement -

Lijep osmijeh se smatra simbolom ljepote i zdravlja, stoga većina ljudi ne oklijeva nadomjestiti izgubljeni prednji zub, no oni stražnji, skriveni od pogleda, često ostaju zaboravljeni.

Zdravi zub ima više uloga, osim što služi za žvakanje on stabilizuje susjedne zube te stimulira zubno meso i viličnu kost. Kada dođe do gubitka zuba, susjedni zubi gube potporu i pomiču se prema slobodnom prostoru, dolazi do sužavanja vilične kosti i povlačenja zubnog mesa.

Gubi se potpora za usne koje će se, što više zubi nedostaje, više i uvući te će lice izgledati starije i naborano. U svakodnevnom životu gubitak jednog ili više zuba dovodi do izbjegavanja pojedinih namirnica, a ako je gubitak zuba uzrokovao i promjenu izgleda, često je izbjegavanje druženja, fotografiranja ili opušetene interakcije s drugima.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Uz pomoć suvremenih dentalnih nadomjestaka moguće je nadomjestiti jedan zub ili cijeli niz, čime će se povratiti osmijeh, mogućnost žvakanja i zaustaviti daljnje propadanje vilične kosti. Takođe, ćete osigurati da susjedni zubi i cijela usta ostanu zdrava.

Implantati su fiksirani u viličnu kost zbog čega su najstabilniji od svih drugih dentalnih nadomjestaka, a izrađeni su biokompatibilnih materijala koje tijelo dobro prihvata. Uz adekvatnu njegu i dobru oralnu higijenu mogu trajati dugi niz godina, zbog čega su sve popularniji u liječenju djelimične ili potpune bezubosti.

Na žalost, uprkos svim njihovim prednostima, nisu svemogući i univerzalni i potrebno je dobro se raspitati da li ste kandidat za ugradnju implantata. Jedini način na koji se to može pouzdano utvrditi je stomatološki pregled i 3D snimak zuba!

Izvor: Smile

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -